Съдът окончателно отмени пръстовите отпечатъци в болниците

Системата, която коства половин милион лева на НЗОК, излиза от употреба след обнародване на съдебното решение в Държавен вестник

Съдът окончателно отмени пръстовите отпечатъци в болниците

Петчленен състав на Върховния административен съд отмени окончателно пръстовата идентификация, въведена при приема и изписването в болница. Решението на съда и мотивите предстои да бъдат публикувани, като в момента документът е в процес на заличаване на лични данни.

От Министерството на здравеопазването съобщиха, че пръстовата идентификация ще престане да се използва от всички лечебни заведения след обнародването на съдебното решение в Държавен вестник в 15-дневен срок.

Вероятно след това приемът ще става с предишната система за прием с лични карти, която продължи да действа като алтернатива паралелно с пръстовите отпечатъци, когато чекирането с тях беше затруднено. Това обаче предстои да бъде уточнено от здравното министерство и здравната каса. В дългосрочен план се планира въвеждането на електронна здравна карта като вход в системата.

Системата за пръстова идентификация беше въведена като официален вход в болниците на 1 ноември миналата година, като целта беше да повиши контрола над изразходването на парите от здравни вноски, но още при самото ѝ лансиране се прие с огромна съпротива от пациенти, болници и политически партии.

Мярката беше прокарана по изключително спорен начин чрез неясен текст в наредба на здравното министерство, заради което беше оспорена в съда от Центъра за защита правата в здравеопазването и Сдружението на частните болници и беше отменена от тричленен състав на ВАС в края на ноември миналата година.

Тогава съдът се аргументира, че въвеждането на новия вид идентификация е недопустимо да става с наредба. Нещо повече – според съда с текста от наредбата е дописан Законът за здравното осигуряване, а не се прави препратка към него, както твърдят от здравното министерство.

Все пак след произнасянето на първата инстанция, пръстовата идентификация продължи да действа до окончателното решаване на делото. Сега петчленният състав потвърждава тези мотиви.

За разработването на системата НЗОК плати на спечелилия поръчката консорциум “Стемо Гама Консулт" 477 000 лева с ДДС, а болниците бяха задължени да си купят за своя сметка чекиращите устройства на стойност 286.80 лева всяко. По-големите болници бяха принудени да купят между 50 и 80 устройства, за да посрещнат обичайния поток от пациенти.

След окончателната отмяна на системата от съда, някои болници могат да потърсят правата си по съдебен ред, затова че са задължени да си купят чекиращите устройства.

Идеологът на системата за пръстови отпечатъци в болниците, бившият здравен министър Петър Москов, твърди, че тя е допринесла за предотвратяване на фалшивите хоспитализации в болниците, което по негово време се поддържаше и от управата на здравната каса.

След идването на служебния кабинет и смените в ръководството на касата, здравният министър Илко Семерджиев и НЗОК твърдят, че въвеждането на системата по никакъв начин не е намалило броя на хоспитализациите.

Седмица преди изборите Москов внесе в прокуратурата сигнал за това, че в няколко болници системата за пръстова идентификация не се прилага масово и това се случва със съгласието на НЗОК. Така 20 млн. лева били изплатени неправомерно.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?