Съдът окончателно отстрани Лечков от кметския пост

Апелативният съд в Бургас потвърди във вторник решението за отстраняването на Йордан Лечков от кметския пост в Сливен, за да не влияе върху хода на воденото срещу него разследване за злоупотреба със служебно влияние и др. Решението не подлежи на обжалване, но адвокатите му запазват правото си да поискат неговото възстановяване, ако разследването бъде бавено.

Това може да стане още в началото на юни, веднага след изтичането на първия двумесечен законов срок за приключване на следствените действия.

"На ход е прокуратурата да си докаже обвиненията, абсолютно никакви други притеснения нямам”, коментира новината Лечков пред журналисти. Според него по недемократичен начин се правят опити да се попречи на дейността на община Сливен

"Не виждам по какъв начин съм пречил, при положение, че тези всичките доказателства са събирани в продължение на три години и половина. И то са събирани срещу други хора, които се явяват сега свидетели срещу мен”, каза още Йордан Лечков. По думите му са несериозни обвиненията, че е оказвал натиск върху свои служители. Мнението му е, че обвиненията на прокуратурата няма да издържат, когато ще бъдат разглеждани в съда по същество.

В средата на април прокуратурата повдигна седем обвинения на Лечков и поиска отстраняването му от длъжност, за да не пречи на разследването. След обвиненията на Лечков има злоупотреба със служебно положение, нецелево разходване на бюджетни средства и за съставяне на официален документ с невярно съдържание. Лечков е обвинен и за търговия с влияние.

Преди да бъде отстранен, Лечков обяви намерението си да се кандидатира за трети мандат, "за да си получи оценката от избирателите.“

Досега той твърди, че сигналите за нарушения в общината са били подадени от самия него. Случаят е свързан с ползването на терените на бившия зенитен полк като база от различни фирми.

Кметът поясни, че терените са предоставени на общинска полиция, с която администрацията има договор за охрана. Той твърди, че не знае кой се помещава там и не е подписвал никакви договори за отдаване под наем или осъществяване на други дейности върху територията на бившите военни имоти.

Споделяне

Още по темата

Още от България