Съдът окончателно отстрани Златанов от комисията по конфликт на интереси

Съдът окончателно отстрани Златанов от комисията по конфликт на интереси

Обвиняемият за длъжностно престъпление Филип Златанов окончателно е отстранен от ръководния пост в Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, реши във вторник Софийският апелативен съд (САС).

Магистратите изцяло възприеха доводите на Софийския градски съд, който взе същото решение на 18 юли, аргументирайки се, че ако продължи да ходи на работа Златанов би могъл да въздейства над свидетелите по делото, част от които са членовете на комисията.

По повод възражението на адвоката му Мария Вълканова, че повдигнатото му обвинение е незаконосъобразно, тъй като прокуратурата не е уточнила периода, в който той е извършил длъжностното престъпление, както и какви облаги е извлякъл от това, САС прие, че разследването е в твърде начален етап.

"Обвинението действително не е конкретизирано, което безспорно затруднява, но не лишава от възможността обвиняемият да организира адекватно защитата си", мотивира се съдът.

"Ако съм ядосана на някой и запиша в тефтерчето си, че ще го убия, но той си е жив и здрав, не значи, че съм извършила убийство", заяви адвокат Вълканова по повод изнесени от прокуратурата подбрани извадки от бележника на Златанов.

От тях ставаше ясно как Златанов е изпълнявал "директиви" за "удряне" или "оправяне" на различни казуси, свързани с политици и общинари.

"Доколкото знам не го е отварял от месеци, даже нямаше спомен какво точно има записано вътре, чак по делото си спомни", коментира във вторник защитничката на обвиняемия.

На въпрос дали като гражданин тя не се смущава от това тефтерче, тя заяви: "Човешко е". Запитана дали ако бележник с подобни "мисли" бъде намерен в кабинета на прокурор, тя няма да се смути, Вълканова обясни, че "не мисля, че това е единствено тефтерче, което съществува".

"Не мисля, че това е единственото тефтерче като гражданин, мисля, че затова хората са на улицата", добави юристката.

Златанов категорично отрича скандалните записки в тефтерчето му да са получени нареждания как да се работи. По думите му това били просто негови лични хрумвания, бележки и драсканици.

"Невинен съм и се надявам да продължа да изпълнявам задълженията си", настоя той преди първото съдебно заседание по искането за отстраняването му от работа.

Попитан за схемата, фигурираща в тефтерчето му, свързваща инициалите И.Ф., Ц.Ц. и Б.Б., Златанов отговори: "Не мога да кажа каква е тази схема. В даден момент съм си надраскал нещо". Той каза, че не помни кого визира с инициалите.

След като прокуратурата показа бележника, депутатът Искра Фидосова обяви, че напуска Изпълнителната комисия на ГЕРБ.

Лидерът на бившата управляваща партия Бойко Борисов пък коментира, че "това тефтерче е негативната част на нашето управление. Властта не е за всеки. Когато не се упражнява по правилния начин, явно петното остава за нас. Не мога да се направя на сляп, че това не се случва".

Споделяне

Още по темата

Още от България