Над 15 години след жестокото престъпление

Съдът окончателно прие, че няма виновни за убийството на ямболската адвокатка

Процесът стана емблема за неефективното ни правораздаване с отзвук и извън граница

Двама от оправданите - Орлин Аврамов (вляво) и Пламен Калайджиев в съда. Сн.: БГНЕС

Подсъдимите за жестокото убийство на Надежда Георгиева, добила популярност като ямболската адвокатка – Орлин Аврамов, Пламен Калайджиев и бившата му съпруга Димитрина Атанасова, са невинни.

Това е окончателното решение по казуса на Върховния касационен съд (ВКС), огласено във вторник, повече от 15 години, след като Георгиева бе жестоко убита в жилището си в столичния кв. "Стрелбище" в края на февруари 2000 г.

Подобно на предходните две инстанции, разгледали делото, върховните съдии Юрий Кръстев, Елена Авдева и Бисер Троянов категорично приемат, че "поначало липсват преки доказателства, а косвените са крайно недостатъчни и не позволяват да се направи несъмнен извод, според изискванията на чл. 303 НПК, че именно тримата подсъдими са извършители на деянието".

Казусът се движи между различните съдебни инстанции повече от 10 години, като още в началото бе ясно, че разследващите са работили по случая изключително немарливо – по делото не бяха установени нито часът на смъртта на Георгиева, нито оръжието на престъплението, нито пък евентуалните мотиви, с които подсъдимите биха пристъпили към ликвидирането ѝ.

Освен за мудното и неефективно правораздаване, казусът с убийството на ямболската адвокатка стана и символ за липсата на гаранции за справедлив процес у нас. Заключение, направено от Върховния съд на Великобритания, заради което той отказа да екстрадира в София задочно обвинената по случая Димитрина Атанасова.

През ноември 2011 г. британските магистрати приеха, че делото не само не е водено независимо и обективно, но и че настоящата ситуация в страната носи белезите на тогавашната (към момента на убийството на Надежда Георгиева – бел.ред.). Повод за тези изводи стана фактът, че бившият главен прокурор Никола Филчев така и не бе разпитан по делото, въпреки че няколко свидетели директно го посочиха като фактически извършител на жестокото убийство. Един от тях бе вдовицата на убития през 2003 г. висш обвинител Николай Колев – Нанка Колева.

В тази връзка Върховният съд на Великобритания записа в мотивите към отказа си да екстрадира Атанасова, че е необяснимо защо Филчев така и не е бил разпитан нито веднъж по казуса, както и защо разследващите никога не са направили връзка между убийствата на адвокатката и на Николай Колев от Върховната административна прокуратура, за когото бе публично известно, че от човек от близкото обкръжение на тогавашния главен прокурор се превърна в негов сериозен опонент.

В решението си тогава британските магистрати цитираха изказване и на настоящия председател на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев, който първоначално гледаше делото за убийството на Георгиева на първа инстанция. След като оглави ВАС, той публично определи твърденията за връзка на Филчев с престъплението като "несериозни", с което стана един от факторите, провокирали Върховния съд на Великобритания да заключи, че на Атанасова не може да бъде гарантирано правото на справедлив процес и до днес.

"Верни са разсъжденията на въззивния съд, след обсъждане на показанията на свидетелката Нанка Колева, досежно бившия главен прокурор Никола Филчев, че следва да се придържа към обвиненията предявени с обвинителния акт касаещи Аврамов, Калайджиев и Атанасова, като принципно обстоятелството дали има и друго лице, което няма такова процесуално качество, е извършител на убийството, следва да бъде установено от органите на досъдебното производство в съответствие с изискванията на НПК", заявява по този въпрос ВКС в окончателното си решение по казуса.

Основното доказателство на прокуратурата, с което тя упорито поддържаше тезата си пред три съдебни инстанции, бе прословутия окървавен потник в дома на Орлин Аврамов. Той обаче бе намерен от неустановен полицай, в отсъствие на други свидетели, като му бяха назначени експертизи чак година по-късно, с което разследващите, на практика, бяха допуснали всички възможни значими процесуални нарушения.

"По делото първостепенна цел на обвинителната власт е била да представи пред съда такива убедителни доказателства, които да го доведат до несъмнен отговор на въпроса кои са извършителите на убийството на Надежда Георгиева. Няма никакви основания настоящата инстанция да не се солидаризира с крайното заключение и на въззивния съдебен състав, че тази цел не е постигната", заявяват още върховните съдии, солидаризирайки се със заключенията на Софийския апелативен съд, потвърдил оправдателните присъди на подсъдимите, издадени от Софийския градски съд през октомври 2012 г.

Друго косвено доказателство, на което прокуратурата отдаваше особено значение – намерената угарка от цигара в дома на Георгиева, с ДНК на Пламен Калайджиев, също не е разгледано от ВКС, като достатъчно за доказване на вината на подсъдимите: "Действително съществуват множество предположения и хипотези, но и настоящата инстанция счита, че най-невероятната е угарката да е попаднала в апартамента в деня на извършване на престъплението. Това е така, защото след извършване на деянието, жилището е било почистено перфектно, като са липсвали каквито и да било следи. Не би могло да се предположи, че при такова старание за заличаване на следите, е била проявена такава драстична небрежност, че да бъде оставен фас с ДНК на един от извършителите".

Окончателните оправдателни присъди по делото за убийството на Надежда Георгиева вероятно ще донесат на България поредно осъждане в Европейския съд за правата на човека в Страсбург. Завеждането на дело срещу страната ни бе анонсирано от защитника на Димитрина Атанасова – Гаврил Благоев, още докато процесът се гледаше на втора инстанция.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?