Съдът окончателно реши: Референдумът на Слави Трифонов не е задължителен

Шоуменът: Отвратен съм

Съдът окончателно реши: Референдумът на Слави Трифонов не е задължителен

Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) постанови окончателно, че референдумът на Слави Трифонов по изборни въпроси не е задължителен. Решението е окончателно и не може да бъде протестирано.

Съдебният акт на ВАС е от вторник и в него магистратите потвърждават решението на колегите си от тричленния състав през февруари. Тогава към преброените от ЦИК гласове бяха добавени допълнителни 500. Въпреки това обаче броят им не достига определения по закон минимум, с който решението от допитването трябва да придобие статут на закон.

Делото бе на последна инстанция, след като инициативният комитет на "Шоуто на Слави" обжалва решението на тричленния съдебен състав на Върховния административен съд от началото на тази година, с което референдумът, иницииран от предаването, не беше признат за задължителен заради липсващи гласове.

Тогава ВАС прие, че Централната избирателна комисия не е преброила около 490 валидни гласа, което е показала назначената по делото експертиза. За да стане допитването задължително обаче, са нужни още над 11 500 гласа. В последствие петчленният състав на ВАС отказа да назначи допълнителни експертизи. Магистратите сметнаха и че не е нужно да преброяват бюлетините за пореден път.

След предсрочните избори на 26 март шоуменът даде срок от две седмици на новия парламент да започне да разглежда въпросите от референдума, а до два месеца да приеме всички искани поправки, след което да се разпусне и да се организират избори по новите правила. В противен случай Слави Трифонов обеща протести пред Народното събрание, намеквайки, че на тях може да дойдат над 2 милиона души, които са подкрепили исканията на референдума.

Заканите му бяха охладени от ръководството на бТВ, което спря предаването, в което Слави Трифонов отправя ултиматума си и го обвини, че употребява телевизионния ефир за лични политически амбиции. Водещият на свой ред обвини ръководството на бТВ в цензура и предприе индивидуални едночасови протести пред парламента, съпровождан от част от екипа си, охраната и малка група привърженици. Демонстрациите на Слави приключиха в деня, в който ГЕРБ внесе законопроекта си за въвеждане на чист мажоритарен вот, както поискаха гражданите, гласували на референдума.

Досега обаче проектът не е разпределен в ресорната правна комисия. Знае се също, че БСП подготвя свои предложения за смесена избирателна система – пропорционална и мажоритарна. А по време на протестите на Трифонов пък стана ясно, че той е готов да отстъпи от първоначално прокламираните от него радикални идеи.

Слави Трифонов: Отвратен съм

След като стана известно решението по делото Трифонов разпространи писмо до медиите. В него той заявява отвращението си от българският съд и предполага, че всъщност неотчетените гласове били над 130 000. 

"Върховният административен съд практически узакони лъжата и оправда нарушаването на закона. Днес получихме поредното доказателство, че съдът не е независим орган, а е слуга на политическата класа", се казва в позицията на шоумена.

Той посочва, че ВАС, от една страна, е потвърдил присъдата на предишната инстанция, която признава, че Централната избирателна комисия (ЦИК) е опорочила крайния резултат, а от друга, не е проверил фактите докрай. Трифонов посочва, че още преди провеждането на референдума ЦИК е постановила да не се броят бюлетините без плик, а на предната инстанция ВАС е добавил към общата избирателна активност само 500 намерени бюлетини без плик, но само от 44 избирателни секции.

"На сегашното дело ние пожелахме да бъдат отворени и другите избирателни секции, за да се види реалният брой на всички неотчетени бюлетини. Защото общият брой избирателни секции е 12 340", допълва Трифонов.

Според него, след като в 44 секции са открити 500 незабелязани от ЦИК бюлетини при останалите 12 296, най-вероятно не са отчетени 135 256 бюлетини. "Днес съдът буквално опорочи волята на българския народ, защото, от една страна, призна, че ЦИК умишлено са нарушили закона и изкривили резултата от референдума, и от друга страна, не доведе разследването докрай", се подчертава в писмото.

В заключение Трифонов перифразира мисълта на Васил Левски "Времето е в нас и ние сме във времето", като смята, че 150 години по-късно нейният актуален прочит е "Несправедливостта е в нас и ние сме в несправедливостта".

"Дали вие се отвращавате от тази несправедливост, която ни заобикаля на всички нива - не знам. Но аз съм отвратен", завършва писмото.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?