mediapool.bg Ти си това, което четеш

Съдът окончателно спря застрояването на дюните край Несебър

19:44 | 16 март 2016 | 1 коментар

Върховният административен съд окончателно е спрял възможността дюните край Несебър да бъдат застроени. От Апелативната прокуратура в Бургас пък обявиха първо решение срещу строителството на къмпинг "Корал", предаде БНР в сряда

Решението за "Корал" на Административния съд в Бургас отхвърля жалба на фирма "Ибердрола" срещу заповед на Регионалната дирекция за строителен контрол за спиране на строително разрешение. Главният архитект на община Царево е издал документа в нарушение на законодателството, посочи прокурор Андрей Червеняков.

"Там не е била проведена прецизна процедура по Закона за опазване на околната среда и Закона за екологичното разнообразие. Неспазването на това изискване довежда именно до опорочаване на процедурата по издаване на строителното разрешение", допълни Червеняков.

На мястото, част от защитената зона Караагач, се предвиждаше изграждането на 6 жилищни сгради с височина до 15 метра.

Съдебното решение е пилотно за общо 16 жалби, внесени от прокуратурата за къмпинг "Корал" и 4 за къмпинг "Юг".

Окончателно е решението на Върховния административен съд, което казва, че в местността "Кокала“, част от защитената зона Ахелой, Равда и Несебър, няма да се строи. Образувано е и производство срещу бивш директор на Регионалната екоинспекция в Бургас, който е извършил тежко нарушение, обяви апелативният прокурор Любомир Петров.

"Не е отчетено съдържащото се в доклада заключение, че на територията на имота са представени три природни дюнни местообитания, както и факта, че с реализиране на инвестиционното предложение, определената площ в тях ще бъде унищожена", посочи той.

Смятаме, че общественият интерес е защитен срещу реализирането на инвестиционни намерения в двете зони, обобщиха от Апелативната прокуратура в Бургас.

Още по темата
Още от Бизнес