На първа инстанция

Съдът оневини Ваньо Танов за разгласяване на държавна тайна

Шефът на митниците: "Целта беше да се блокира работата ми"

Ваньо Танов, сн. БГНЕС

Софийският градски съд обяви в четвъртък за невинен шефа на Агенция "Митници" Ваньо Танов по повдигнатите му обвинение за разгласяване на държавна тайна. Прокуратурата подхвана Танов тихомълком, след като получи сигнал от червените депутати Антон Кутев и Петър Курумбашев за изнасяне на секретна информация.

"Доволен съм от решението на съда. Съдът запази достойнство и показа, че законът е над поръчки и поръчители", коментира съдебното решение Ваньо Танов. "Мисля, че прокуратурата не може да се гордее с това дело", допълни той. Според него целта е била да му се отнеме допуска до класифицирана информация, с което ще се блокира работата му.

 

Двамата депутати изпратиха писмо през ноември миналата година до главния прокурор Борис Велчев, цитирайки думите на Танов от сутрешния блок на БНТ: “Ако говорим за резерва, също трябва да се знае, че “Лукойл Нефтохим” и “Лукойл България” трябва да поддържат определени военновременни запаси, които са около 8 милиона литра”. Според двамата държавна тайна е информация къде се държат запасите.

 

Прокуратурата възложи проверката на ДАНС, която се съгласи с депутатите от БСП, че Танов е издал публично класифицирана информация.

 

В резултат от това държавното обвинение образува дело за злоупотреба със секретна информация. Веднага, след като депото бе внесено в съда, прокуратурата предложи Танов да бъде освободен от наказателна отговорност и единствено глобен за изявленията си. Съдът отказа, даде ход на делото и само след две съдебни заседание при закрити врата оправда шефа на на митниците. Решението може да бъде обжалвано в срок от 15 дни пред Софийския апелативен съд. Разноските по делото в размер на 200 лева остават за сметка на държавата.

"Взели (прокуратурата) са един горещ картоф, който се чудят какво да го правят. Мислите ли, че прокуратурата по това дело е мислела, че то ще издържи. По всяка вероятност тук се касае за горива. Заинтересованите лица са свързани с горива", коментира още Танов.

"В цялото това дело има едно-единствено твърдение, че е изнесена класифицирана информация, и това твърдение е на зам.-председателя на ДАНС тогава - Иван Драшков. Той казва - "Убеден съм, че е изнесена класифицирана информация" и се е подписал. Но той говори от единствено число, че той е убеден, а не службата, която представлява", каза още Ваньо Танов.

Споделяне

Още по темата

Още от България