Шест години след началото на делото

Съдът оправда Александър Томов за източването на "Кремиковци"

Става въпрос за законни сделки в интерес на дружеството, обясни благодетелят на ЦСКА

Снимка: БГНЕС

Софийският градски съд (СГС) оправда във вторник Александър Томов по обвинението му за източване на близо 29 млн. лв. от "Кремиковци" и други 3.5 млн. евро от футболния ЦСКА.

Съдия Светла Букова го призна за невинен заедно с останалите трима подсъдими – бившите членове на ръководството на комбината Александър Гарибов, Иван Иванов и Божко Бонев. Делото бе разгледано за втори пореден път от СГС, шест години след неговото начало.

Първоначално Томов и Иванов получиха 9-годишни присъди на първа инстанция, произнесени през януари 2011 г. от съдия Мариян Марков. Две години и девет месеца по-късно Софийският апелативен съд (САС) отмени това решение и върна делото за ново разглеждане.

През цялото време прокуратурата поддържаше обвинителната си теза, като в края на първото разглеждане на казуса от СГС поиска Томов да бъде осъден на 15 години, а преди ден настоя за 10-годишно наказание. Решението на съда обаче не е окончателно и подлежи на протест пред Апелативния съд.

"Това са не само законни и правомерни сделки, което се доказва в делото, но това са били и сделки в интерес на дружеството. Най-голямото доказателство е, че имаме окончателни решения на САС и Върховния касационен съд (ВКС) за състоянието на "Кремиковци" в периода до 2007 г., когато ние сме били отговорни за дружеството. Там нещата са безспорни, т.е. нищо ново отпреди седем години", коментира извън съдебната зала Томов.

Според него преди 7 години е имало поръчка да бъдат намерени виновни за фалита на металургичния комбинат и с останалите подсъдими са се оказали най-удобни.

"Сега прокуратурата внесе същите неща от пролетта на 2008 г. Фактите са едни и същи, но те твърдят, че това е присвояване, а ние, че са търговски сделки. Те въртят, за да се протака, защото колкото повече се отдалечава във времето, толкова повече се забравят нещата. Изгонването на (Прамод) Митал доведе до срив и тези, които искаха "Кремиковци" се опариха, защото това не беше лъжица за тяхната уста", добави настоящият благодетел на ЦСКА.

По време на първото разглеждане на казуса Томов и Иванов бяха осъдени, а Гарибов и Божков – оправдани. След това съдия Мариян Марков забави мотивите по решението си с две години, заради което бе понижен до районен съдия.

Именно неговите мотиви станаха причина САС да върне делото за ново разглеждане, приемайки, че те съдържат "коренно противоположни правни съждения за едни и същи обстоятелства, които касаят цялостния извод за виновност и невиновност по случая".

"Осъдителната и оправдателната части на присъдата са обединени от очевидното обстоятелство, че веднъж СГС приема и излага като своя обвинителната теза, така, както е изложена в обвинителния акт, а след това изрично я опровергава", аргументираха се през октомври 2013 г. апелативните съдии Снежана Душкова, Надежда Трифонова и Иван Стойчев, визирайки мотивите на колегата си Марков по отношение на оправданите от него Александър Гарибов и Божко Бонев.

Прокуратурата твърдеше, че нанесената от Томов и останалите трима щета всъщност е 29 млн. лева. Според експертиза по делото толкова е била стойността на хвостохранилището и общежитието на "Кремиковци", което е било прехвърлено към завода на бизнесмена Васил Божков, който притежаваше ЦСКА преди Томов. Именно с тези пари бе финансирана сделката по закупуването на футболния клуб от Божков през 2007 г. Градският съд обаче не прие това заключение на вещите лица, тъй като въпросните имоти бяха заведени в капитала на "Кремиковци" с цена 14 млн. лева.

Според другата част от обвинителния акт по делото Томов и Гарибов са изтеглили банков кредит от 3.5 милиона евро, за да обезпечат оперативната дейност на ЦСКА. Няма обаче никакви доказателства парите да са използвани за футболния отбор. Това е довело до тежкото състояние на ЦСКА, а впоследствие и до отнемането на лиценза на клуба през 2008 г., твърдяха разследващите.

Споделяне

Още по темата

Още от България