Съдът оправда бившия говорител на ДАНС за теч на класифицирана информация

Снимка: БГНЕС

Софийският градски съд (СГС) оправда на първа инстанция във вторник бившия говорител на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Зоя Димитрова по обвинението, че умишлено е разгласила класифицирана информация.

Става въпрос за статията, публикувана в първия брой на в. "Галерия" през октомври 2009 г., със заглавие "15 корумпирани министри в "онзи доклад" на ДАНС". Към нея бе отпечатано и факсимиле от секретен документ, озаглавен "Анализ на състоянието на средата за сигурност и отчет за собствената дейност през първото шестмесечие на 2009 г."

"Аз съм щастлива, че съдът прецени по съвест всички доказателства по делото и ме оправда, защото така очаквах да бъде", коментира Димитрова извън залата. По думите ѝ по време на делото прокуратурата не е посочила нито дума от статията, която да представлява класифицирана информация.

"Когато ти не посочиш обекта на престъпление, какво може да очаквате от един съд, освен да прецени по доказателства", добави Димитрова. Тя помоли да не отговаря на въпроса за това какво ѝ е коствало в личен план делото.

Прокуратурата твърдеше, че Димитрова е получила тези документи с гриф "поверително" по време на работата си в спецслужбата. Веднага след публикуването на статията Димитрова, която тогава бе главен редактор на изданието, предаде доклада на премиера Бойко Борисов, на главния прокурор Борис Велчев и на Иван Костов, който по това време бе шеф на комисията за контрол на ДАНС.

Подсъдимата бе сред основателите на вестника, който излезе на пазара веднага след големите промени в ДАНС, довели до напускането на Петко Сертов и сочения от прокуратурата за бос на "Октопода" Алексей Петров. Информацията започна да "тече" след като Петров като "лоялен гражданин" отиде при премиера Борисов, за да му занесе доклад на ДАНС за корупцията по високите етажи на властта.

След ареста на Алексей Петров през февруари 2010 г. обвинения за разкриване на секретна информация получиха бившият премиер Сергей Станишев и Петров. В крайна сметка СГП внесе в съда предложение за освобождаване от наказателна отговорност на Станишев, тъй като прие, че е загубил доклада по непредпазливост.

Срещу Петров пък започна дело за организиране на банда за рекет и изнудване, към което бе прикрепено и обвинението за разгласяване на класифицирана информация. Повод за това станаха копия от секретни документи на ДАНС, открити в бившия офис на Петров на басейна "Спартак". Няколко съдебни състава обаче вече обявиха, че няма данни подсъдимият да е изнесъл въпросните материали от агенцията, когато гледаха мярката му за неотклонение.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?