Съдът оправда бившия кмет на Трън за детето ударено от джипа му

Майката: Какъв пример дава съдът с това решение на децата и пострадалите – че на нарушителите ще им се размине наказанието

Съдът оправда бившия кмет на Трън за детето ударено от джипа му

Бившият кмет на Трън от ГЕРБ Станислав Николов бе оправдан на първа инстанция за катастрофата, при която през 2015 г. тежко пострада 6-годишният тогава Ивайло Стоянов.

Решението е постановено в петък от Районния съд в Перник от председателя му - съдия Михаил Алексов. Преди това той е бил председател на Районния съд в Трън. Мотиви към присъдата все още не са публикувани и не е ясно с какви аргументи е оправдан Станислав Николов.

"От прокуратурата бяха събрани достатъчно доказателства. Очаквахме присъда, продължавам да вярвам в справедливостта и в правосъдието", каза майката на детето Анита Гълъбова пред Нова телевизия. Тя попита какъв пример дава с това решение съдът на децата, на пострадалите, на гражданите и отговори: "Че ще им се размине".

Адвокатите на пострадалото дете ще обжалват оправдателната присъда на Станислав Николов. На втора инстанция делото ще се гледа отново в Перник от Окръжния съд.

Бившият кмет на Трън е подсъдим за причиняването на две тежки телесни повреди, нанесени на детето, по непредпазливост. След удара лекарите отстраниха далака и част от черния дроб на момчето. То имаше и травми на гърдите.

Инцидентът стана на 13 ноември 2015 г. пред училището в Трън. Момченцето Ивайло Стоянов беше ударено, докато пресичаше улицата. Според разследващите Николов се е движил със скорост 25 км/ч в района на училището след знак "Внимание! Деца" и заради това не е успял да види пресичащото дете.

"Николов не е изпълнил задължението си като водач на пътно превозно средство да бъде внимателен и предпазлив към пешеходците, особено към децата, както и задължението си при приближаване към място, където на пътя или в близост до него се намират деца, водачът на пътно превозно средство е длъжен да намали скоростта, а при необходимост - и да спре", пише в обвинителния акт.

Първоначално Станислав Николов беше оправдан от разследващите инцидента в Трън. Те излязоха със заключение, че детето само се е блъснало в кметския джип и си причинило тежките травми. По тази причина кметът не беше подведен под отговорност тогава.

Възмутена от заключението на разследващите майката на детото разказа за случая пред медиите. Премиерът Бойко Борисов се възмути, а главният прокурор Сотир Цацаров прехвърли делото в Перник. Заради скандала Николов се раздели с кметския пост.

Близо три години след инцидента той не се е извинил, нито е попитал как е детето, каза майка му. Тя се надява бившия кмет да получи "адекватно наказание за извършеното деяние". Прокурорът по делото е поискал година и половина условно за Станислав Николов, но съдът го оправдава.

В момента малкият Ивайло Стоянов, който по време на инцидента е в първи клас, завършва трети клас, но все още с него работи психолог. Не смее сам да ходи на училище, каза майка му. Той е на специален хранителен режим, заради отстранения му далак и половината от черния дроб. Това ще остане за цял живот, посочи Анита Гълъбова.

Още преди процеса жители на Трън коментираха, че на бившия кмет ще му се размине, а някои се оплакаха и за оказван натиск да свидетелстват по делото.

През 2016 г. прокуратурата съобщи, че Станислав Николов е разследван за злоупотреба с еврофондове. Съмненията бяха, че като земеделски производител бившият кмет е ползвал фалшиви договори за аренда на земя, за да получи подпомагане от еврофондовете. Разследването не установи нарушения от страна на бившия кмет и делото беше прекратено.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?