Съдът оправда бившия шеф на пожарната ген. Кирил Войнов

Съдът оправда бившия шеф на пожарната ген. Кирил Войнов
Състав на Софийския военно-окръжен съд оправда във вторник бившия директор на дирекция “Пожарна и аварийна безопасност” към МВР Кирил Войнов. Той бе обвинен, че е злоупотребил с власт и е разрешил използването на служебни  мобилни телефони от секретарката и шофьора му.

Според обвинението за периода от 2001 до 2006 г. двамата служители в дирекцията били натрупали от мобилни разговори обща сметка за 9 хил. лв., като по този начин ощетили МВР със знанието на началника си. Няколко дни преди днешното съдебно заседание секретарката и шофьорът са възстановили сумата, като пред съда са представили съответните финансови документи, съобщи прокуратурата.

МВР обаче бе предявило и граждански иск за възстановяване на 9500 лв., колкото, според него, били натрупаните сметки. Съдът отхвърли този иск като недоказан.

Присъдата може да бъде протестирана от прокуратурата пред Военно-апелативния съд в 15-дневен срок.

След произнасянето ѝ Кирил Войнов заяви пред журналисти, че никога няма да се върне в системата на МВР. От началото на процеса той твърдеше, че обвиненията срещу него са несъстоятелни и не отхвърляше да има и други мотиви за отстраняването му. Намекът му бе за безпрецедентния натиск от страна на министъра на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем той да бъде махнат, защото се противопоставяше на идеята ѝ Пожарната да излезе от системата на МВР и да премине на нейно подчинение.

Обвинителният акт срещу Кирил Войнов бе внесен в съда на 17 ноември миналата година. Три месеца по-рано Войнов подаде оставка и министърът на вътрешните работи Румен Петков я прие веднага.

Отстраняването на Войнов стана със скандал, като срещу него в публичното пространство бяха отправени обвинения в различни престъпления – от злоупотреба със служебно положение с цел лично облагодетелстване на трето лице, до виновност за трагедията в дискотека “Индиго”, защото Пожарната служба издала разрешение на заведението.

В крайна сметка до съда стигна само смехотворното обвинение за служебните мобилни телефони на секретарката и шофьора, които очаквано не издържаха. Срещу Войнов обаче продължават проверките по други обвинения.

Отстраняването на началника на пожарната бе част от чистката на кадри на възлови места в МВР. Преди това си отиде шефът на Граничната полиция Валери Григоров със значително по-сериозни обвинения, че в частни джобове са отишли огромни суми от транзитни такси. Той обаче си замина с “почести”. Войнов бе отстранен от системата, след като 12 години бе шеф на националната пожарна. .

След него от системата на МВР бе отстранен директорът на столичния КАТ Илия Илиев, срещу когото все още се води дело за неправомерно издаване на документи за коли.

Преди месец министър Румен Петков отстрани временно директора на жандармерията Живко Живков, докато бъде изяснено верни ли са данните от проверка на Инспектората в МВР, че е извършил неправомерни назначения. Живков бе възстановен на работа, когато прокуратурата не откри данни за образуване на досъдебно производство.

С поста си се раздели и директорът на Националната служба за сигурност (НСС) Иван Чобанов, без да се дадат обяснения защо. Той обаче се оттегли с благодарности от ръководство и обещание за посланически пост в Зимбабве.

От системата си отиде директорът на дирекция “Оперативно издирване” Огнян Атанасов с официални мотиви “пенсиониране”.

Споделяне

Още по темата

Още от България