Съдът оправда бившия военен министър Бойко Ноев

Съдът оправда бившия военен министър Бойко Ноев

Софийският градски съд оправда в петък бившия военен министър Бойко Ноев. Срещу него бе завадено дело по обвинението, че по време на мандата си пред 1999-2001 не е прекратил договор с италианската фирма "Маркони" за изграждане на полева интегрирана комуникационна и информационна система на Министерството на отбраната, подписан от предшественика му Георги Ананиев.

В мотивите си съдът посочи, че Ноев е невинен за сключената с разрешение на Министерския съвет от Ананиев сделка.

Според договора информационната система е струвала над 94 млн. марки, а Ноев, според прокуратурата, е трябвало да прекрати договора, тъй като "Маркони" е забавяла неговото изпълнение, вследствие на което е трябвало да бъдат изплатени неустойки в размер на 19 млн. лв.

След като бе оправдан, Бойко Ноев заяви, че на няколко пъти прокуратурата е сменяла обвинението в хода на процеса. Адвокатите на Ноев обясниха, че по-голяма част от техниката е била доставена в страната и ако договорът е бил прекратен, тя е щяла да бъде бракувана.

Градският съд отмени забраната на Ноев да напуска страната, но остави в сила мярката за неотклонение - парична гаранция от 10 000 лв. до окончателното си произнасяне.

Споделяне

Още от България