Съдът оправда депутата от БСП Светла Бъчварова

Прокуратурата я обвини за неизгоден договор с "Литекс комерс", докато е била шеф на Селскостопанската академия

Съдът оправда депутата от БСП Светла Бъчварова

Софийският градски съд оправда депутата от БСП Светла Бъчварова - Пиралкова, съобщиха от съда.

 

Бъчварова е призната за невиновна по обвинението, че на 13 август 2009 г. като шеф на Селскостопанската академия съзнателно е сключила неизгодна сделка с "Литекс Комерс", от което е настъпила вреда от 1 326 671.36 лв. за академията.

 

Според съдът това твърдение на прокуратурата не е доказано. Присъдата подлежи на обжалване и протестиране пред Софийския апелативен съд в 15-дневен срок.

 

През 2011 г., по време на първото правителство на ГЕРБ тогавашният земеделски министър Мирослав Найденов обвини Бъчварова в лошо управление на Селскостопанската академия. Последва проверка от страна на Сметната палата, която откри нарушения и сезира прокуратурата.

Светла Бъчварова беше председател на управителния съвет на Селскостопанската академия в периода от 4 юли 2008 г. до 28 юни 2011 г. Тя отхвърляше обвиненията за лошо управление и неизгодни договори, но беше отстранена от поста по времето на ГЕРБ.

Обвинението срещу нея беше повдигнато на 12 април 2016 г., когато Бъчварова беше депутат от левицата и се отказа от имунитета си, за да може да бъде разследвана. Процесът срещу нея тръгна на 16 февруари 2017 г.

 

Според обвинението - със заповед от 21.07.2009 г. министърът на земеделието и храните е предоставил на Селскостопанската академия за ползване 9 726,224 дка земеделски земи в землището на селата Стражица и Карвуна.

 

На 07.08.2009 г. в Селскостопанската академия е постъпило заявление от "Литекс Комерс"АД, представлявано от Гриша Ганчев, за сключване на договор за съвместна дейност със Селскостопанската академия за предоставяне на площите в двете села.

 

Без да е взето решение от Управителния съвет на академията на 13.08.2009 г. Светла Бъчварова сключила договор за съвместна научно-изследователска и опитно-производителна дейност върху тази земеделска земя с "Литекс Комерс"АД.

Договорът е сключен за срок от 10 години, като "Литекс Комерс" АД е следвало да заплаща на Селскостопанската академия 17 500 лева годишно или по 1.80 лева на декар.

 

Според агротехническите и икономическите експертизи, които са направени от Софийска градска прокуратура, арендната цена за тези районите и в този период от време е от 70 до 80 лева.

 

При реална базова пазарна цена от 70 лева за един декар обработваема земеделска земя, за отдадените по договора 9 726,224 дка, сумата като приход за Селскостопанската академия би могла да бъде в размер на 680 835,68 лв., твърди обвинението.

 

Затова според прокуратурата в резултат на сключения неизгоден договор от Светла Бъчварова на Селскостопанската академия е причинена вреда в размер на 1 326 671,36 лева, твърдеше обвинението.

Съдът обаче се произнесе, че това не е доказано.

Споделяне

Още от България