Съдът оправда ексшефа на МВФ Строс-Кан по обвинението в сводничество

Доминик Строс-Кан

Бившият директор на Международния валутен фонд Доминик Строс-Кан бе оправдан по обвиненията в сводничество, предявени му от съда във френския град Лил, предаде Асошиейтед прес.

Днешното решение на съда слага край на 4-годишна юридическа драма, в която бяха изнесени факти за секс партита в разгара на глобалната финансова криза.

Строс-Кан заяви пред съда, че тези партита били "сесии за разтоварване" от напрегнатата работа, когато светът трябвало да бъде извеждан от ръба на икономическата катастрофа. Той каза пред съдиите, че не знаел, че жените, участвали в еротичните сбирки, са били проститутки.

В показанията си жените разказаха, че понякога тези сбирки са прераствали в грубиянски оргии, които никак не са им били забавни. Те обаче подчертаха, че никога не са му разкривали пряко своите професии.

Обвиненията срещу Строс-Кан, известен във Франция с инициала ДСК (DSK), провалиха кандидатурата му за президент на Франция от Социалистическата партия. Те започнаха след скандалния случай в Ню Йорк през 2011 г., когато чернокожа камериерка в хотел го обвини в сексуална агресия. Тогава спорът бе уреден с извънсъдебно споразумение, но ДСК се прости с поста си в МВФ, а този процес отприщи поредица други обвинения в сексуални похождения и сводничество срещу Строс-Кан.

66-годишният Строс-Кан бе само един от над десетина други подсъдими, сред тях мениджъри на хотели, предприемачи, адвокат и дори полицейски шеф. Те бяха обвинени, че са участвали или са организирали колективни сексуални сбирки в Париж, Вашингтон и около Брюксел в периода 2008-2011 г., когато Строс-Кан беше шеф на МВФ и все още бе женен.

Всеки от подсъдимите бе застрашен от 10 г. затвор и 1,5 млн. долара глоба. Съдът обаче ги оправда с изключение на един от хотелските мениджъри по делото за сводничество.

Събитията, станали предмет на разглеждане от съда, са се разиграли в лилския хотел "Карлтън", където действала практически нелегална мрежа за интимни услуги. Следствието установи, че жените от тази мрежа са обслужвали не само ДСК и богатите редовни клиенти на хотелите "Карлтън" и "Тур" в Лил, но били пращани и да ги съпровождат в Париж, Лондон и Вашингтон.

Показанията на две от проститутките разплакаха някои от присъстващите в съдебната зала в Лил и нарисуваха шокираща картина на сексуалните практики на Строс-Кан. Други подсъдими разказаха как доброволно са издигали стена от мълчание около могъщия си приятел, за да го защитят от компрометиране.

Прокурорът - което бе твърде необичайно - още през април се отказа от претенциите си към ДСК с аргумента, че процесът не е потвърдил обвинението в умишлено сводничество, което изисква доказателство, че той е поощрявал или се е възползвал от проституция. Прокурорът обаче искаше присъди за другите обвиняеми, които признаха ролята си в организирането на вечерните сбирки и в плащането на момичетата.

Проституцията във Франция е разрешена, обаче сутеньорството (сводничеството) е наказуемо по закон.

Споделяне

Още от Свят