Съдът оправда фермера, изоставил конете си в Осогово да умрат от глад

Районният съд в Кюстендил оправда по всички обвинения фермера Петър Пищалов.


Умряло конче в Осогово през зимата на 2018 г. Сн. Веселина Георгиева Фейсбук

Преди две години той изостави в планината Осогово над Кюстендил стадо с коне. Няколко от тях бяха намерени умрели от глад в дълбокия сняг през зимата на 2018 г. Останалите бяха спасени от доброволци.

Прокуратурата обвини Петър Пищалов в нехуманно отношение към животните, но отказа да търси от фермера наказателна отговорност, а предложи да му бъде наложено административно наказание.

Заради случая бе уволнен директорът на Агенцията по контрол на храните в Кюстендил Стоян Саев.

Разследването продължи месеци. Първоначално природозащитници обявиха, че под снега от глад и студ са починали десетки коне. Накрая се оказа, че техният брой е пет. Останалите животни бяха открити измършавели и прегладнели.

Жители на Кюстендил предприеха спасителна акция, като осигуриха храна. По данни на фонд "Земеделие" собственикът на конете е получил близо 400 000 лв. субсидии за 2015 и 2016 г. за отглеждането на животните. Случаят е от началото на 2018 г.


Акция за спасяване на кончетата в Осогово през зимата на 2018 г. Сн. Веселина Георгиева, Фейсбук

Председател на съдебния състав на Районния съд в Кюстендил постановил оправдателната присъда е съдия е Светослав Петров.

По случая на фермера Петър Пищалов бяха съставени два акта от Регионалната инспекция по контрол на храните в Кюстендил от по 5000 лева всеки. Те няма да влязат в сила след оправдателното решение на съда, предаде БНР.

Според адвокат Вася Пешева решението на съда е обективно и е в полза на Петър Пищалов. Той заяви, че е доволен от изхода на делото.

"Работата ми е да гледам животните, а на адвоката да движи процесите в делото. Тя се справи с него по-най добрия начин", каза Пищалов.


Петър Пищалов

Решението на Районен съд- Кюстендил може да бъде обжалвано в 15 дневен срок пред Окръжен съд Кюстендил.

Веселина Георгиева, участвала в спасяването на кончетата в Осоговската планина написа във "Фейсбук":

"Искам да кажа няколко думи! Толкова много ми е тежко,за тази оправдателна присъда,че сърцето ме боли!

Живея още с този момент, когато моята приятелка ми звънна и каза,че е разбрала,че има проблем с коне в Осогово. Нямаше време за губене. Аз бях късно следобяд в планината и почнах да въртя телефони. В крайна сметка, понеже ми се губеше обхвата, се свързахме с Туристическо дружество "Осогово" със Силвия и оттам с Христо, началник ПСС Кюстендил, да го помолим за адекватно действие.

Разбира се, че на него, на държавните органи ли да разчитам. Потеглихме на другата сутрин шепа хора до мястото и слава Богу отряда беше там. Ние 7-8 човека тръгнахме да правим пъртина по летния маршрут, за да може да им пробием, ако могат да слязат кончетата от високото - сняг метър и осемдесет сантиметра.

Успяхме, но за съжаление разбрахме, че те са толкова зле, че няма да могат сами. Оставаше само за този ден да им се даде укрепителна храна!

Направихме каквото можахме по силите си!

Този пост не е за изтъкване, а за напомняне на тези, които са забравили, защото аз не мога. Сънувам ги до ден днешен и мисля за тях!

Бясна съм хора. Сърцето в момента ми се счупи на парчета от това решение. Чувствам се безсилна, а направихме всичко - жалби и всичко необходимо!

Тези кадри мислех да не излизат никога, но сега им дойде времето! Боли ме в каква държава живея, с такава правосъдна система!

Мога да говоря още, часове да пиша, но какво от това...."

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?