Съдът оправда и началника на софийския КАТ

Софийският военен съд оправда в сряда по всички три обвинения бившия началник на софийския КАТ Илия Илиев. Той бе изправен пред правосъдието след показна вътрешна акция по разчистване на кадри в МВР. Преди него със смехотворни обвинения, че е дал служебни телефони на секретарката и шофьора си, се сдоби шефът на пожарната Кирил Войнов, което стана причина за преждевременното му пенсиониране, макар впоследствие да получи оправдателна присъда.

На Илиев му бяха повдигнати обвинения за военно-длъжностно престъпление, престъпление по служба и за осуетяване на наказателно производство срещу единадесет лица -  шофьори, управлявали автомобилите си с висока концентрация на алкохол в кръвта, за което се носи наказателна отговорност. Твърдеше се, че с протекцията на Илиев провинили се шофьори са се разминавали само с административно наказание.

През август м.г. министърът на вътрешните работи Румен Петков отстрани Илиев от поста му заедно с Томи Томов, началник сектор "Регистрация" в столичния КАТ,  защото са участвали в престъпна схема за регистрация на автомобили и заличаване на нарушенията на провинили се шофьори.

Тогава  бе арестуван и синът на Илиев – Нестор Несторов, който бе обявен за ръководител на организираната престъпна група. Твърдеше се, че чрез документни измами за регистрация на автомобили в КАТ за бюджета са настъпили големи финансови загуби, а от МВР обявиха, че групата е изработила и схема, чрез която са били възстановявани контролни точки в талоните на шофьори срещу заплащане.

Все пак прокурорът, който в днешното заседание поддържа обвиненията, може да иска реванш за  неуспеха си от Софийския военно-апелативен съд в петнайсет дневен срок.

Споделяне

Още по темата

Още от България