Съдът оправда лекаря, застрелял крадец в гаража си

Д-р Иван Димитров, Снимка: БГНЕС

Лекарят от Пловдив д-р Иван Димитров бе оправдан по обвинението, че е убил крадец при неизбежна отбрана. Той застреля Жоро Джевизов-Плъха, който се опитал да краде от гаража му, през март миналата година. Лекарят бе обвинен в убийство при превишаване на неизбежната отбрана. В съдебна зала той дори се призна за виновен и поиска по-лека присъда, но малко по-късно бе изцяло оправдан по обвинението в убийство. Димитров обаче получи условна присъда от 2 години и половина за незаконно притежаване на пистолета, с който уби Джевизов.

Случаят с Димитров предизвика бурна обществена реакция миналата пролет. Първоначално се твърдеше, че той е убил крадеца в дома си, където са били и съпругата, и децата му. След това обаче прокуратурата го обвини в убийство и обяви, че той е бил сам и е дебнал крадеца около 30 минути. След като го прострелял, се обадил на свои приятели да му помогнат да прикрие следите. Димитров се е опитал да убеди и собствениците на близките охранителни камери да изтрият записите, твърдяха от прокуратурата.

След ареста му бяха организирани протести в негова защита. От ВМРО внесоха промени в режима на неизбежната отбрана, които дават по-големи възможности за използване на оръжие. Поправките бяха приети на първо четене.

Споделяне

Още от България