Съдът оправда "ловеца" на мигранти Перата

Прокуратурата обясни присъдата с "неочаквана амнезия" на свидетелите

Съдът оправда "ловеца" на мигранти Перата

Бургаският районен съд оправда Петър Низамов-Перата, станал известен като "ловец" на нелегални мигранти по южната ни граница, съобщи във вторник бТВ.

Низамов бе обвинен за незаконно задържане на трима афганистанци, чието завързване със "свински опашки" собственоръчно бе публикувал в профила си във Фейсбук през миналия април. Тогава Перата доби популярност като лидер на самопровъзгласилия се "Цивилен отряд за защита на жените и вярата", организиращ патрули в района на българо-турската граница в Странджа.

Въпреки наличието на два клипа в интернет, на които Низамов бе заснет да крещи в лицата на завързаните мигранти, магистратите не намират категорични доказателства за участието му техния "арест". Причина за това стана и експертизата по делото, която не успя да посочи чий е гласъв във въпросните клипове, призоваващ мигрантите: "Turkey, обратно, go back, back Turkey, now!"

Наблюдаващият прокурор по делото Райко Стоянов обясни причината с "неочаквана амнезия" на свидетелите в процеса, които първоначално заявили пред разследващите, че именно Перата е завързал афганистанците, а впоследствие вече не си спомняли кой го е направил.

Подсъдимият пък благодари на съда, поздравявайки го за смелостта да се опълчи на нелегалния трафик на мигранти и декларира да продължи да участва в т.нар. граждански патрули по границата, допълва бТВ.

Преди това прокуратурата поиска от съда да наложи на Низамов 2-годишна присъда. След края на делото от държавното обвинение заявиха, че ще протестират оправдаването му пред втората инстанция.

Преди "патриотичните" си акции срещу нелегални имигранти през миналата година, Низамов бе известен с Бургас предимно с многобройните си прояви в нощни заведения по южното Черноморие. Неведнъж той е бил задържан и съден заради участие в различни побои заедно с негови приятели, повечето от които бяха известни с близостта си до т.нар. банда на Рижите – братята Калоян и Симеон Стоянчови.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?