Две години, след като премиерът обяви, че законът е нарушен

Съдът оправда напълно бившия здравен министър Божидар Нанев

Медикът препоръча на журналистите сами да си отговорят кой е имал интерес от делото

Снимка: БГНЕС

Софийският градски съд (СГС) оправда в четвъртък по всички обвинения първия министър на здравеопазването в кабинета "Борисов" Божидар Нанев, който преди две години бе принуден да напусне заради разследването, че е сключил два неизгодни договора за доставка на ваксини срещу свинския грип.

Тогава лично премиерът Бойко Борисов обяви, че законът е бил нарушен, позовавайки се на резултатите от проверка на ДАНС, разпоредена от него и предадена след това на прокуратурата. Случаят очаквано бе използван от лидера на ГЕРБ за пореден път да заяви политическата си воля да се бори с престъпността на всички нива.

"Единственият шанс да повярват и хората, и синдикати, и работодатели, да ни повярва и Европа е безкомпромисност към всеки, абсолютно не ме интересува от коя партия е. Дойде ли материалът от ДАНС или МВР, аз пиша отгоре – "да". С това приключвам темата", обяви със самочувствие в края на март 2010 г. Борисов на специална пресконференция в Министерския съвет.

Точно две години по-късно обаче съдия Светла Букова обяви, че доказателства за извършено престъпление не са събрани нито срещу Нанев, нито срещу бившата главна счетоводителка на здравното ведомство Димитринка Николова. Двама бяха обвинени, че в съучастие са ощетили бюджета с над 2.4 милиона лева, подписвайки на 16 декември 2009 г. договорите със "Рош – България" ЕООД.

Според тезата на наблюдаващия прокурор Маргарита Немска, Нанев и Николова предпочели въпросната компания да достави около 200 000 дози от ваксините "Тамифлу", въпреки че от здравната служба на Великобритания отправили по-евтина оферта за лекарството. Това бе и основното доказателство по полза на обвинението.

Още в началото на процеса обаче редица юристи коментираха, че за да може да купи препаратите от британците, България е трябвало да сключи договор с Великобритания, който да бъде ратифициран от парламентите на двете страни и така да се забави доставката на медикаментите.

След заседанието Немска обяви, че ще протестира решението на СГС, тъй като е очаквала осъдителни присъди. В сряда тя поиска 5 години затвор за Нанев и 2-годишна условна присъда за Николова, тъй като тя е в доста лошо здравословно състояние и е с чисто съдебно минало.

Бившият министър пък заяви извън залата, че е не е изненадан от преценката на магистратите, тъй като и по време на пледоариите преди ден за пореден път е станало ясно, че прокуратурата не разполага с никакви уличаващи данни срещу него и Николова.

"Тези медикаменти свършиха много добра работа при следващите вълни на грипа", добави Нанев, припомняйки, че сключването на договорите с "Рош – България" е бил единственият начин за бърза доставка на липсващите лекарства срещу епидемията. Запита кой тогава е имал интерес срещу Нанев да бъде образувано дело, той посъветва репортерите сами да си отговорят.

Решението на СГС не е окончателно и може да се обжалва и протестира в 15-дневен срок пред Софийския апелативен съд.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?