Знаково дело от ерата "Филчев" провалено от разследването

Съдът оправда подсъдимите за убийството на ямболската адвокатка

Съдия Владимир Астарджиев: Следователите сякаш са се бояли да разследват

Орлин Аврамов и Пламен Калайджиев, Сн: БГНЕС

Повече от 12 години след жестокото убийство на Надежда Георгиева, добила популярност като "ямболската адвокатка", Софийският градски съд (СГС) напълно оправда и тримата подсъдими - Орлин Аврамов и Пламен Калайджиев и бившата му съпруга Димитрина.

На заседанието си във вторник магистратите отхвърлиха исковете на близките на жертвата за общо 200 000 лева и вдигнаха забраните за напускане на страната на тримата подсъдими. Отменена бе и европейската заповед за арест на Калайджиева, която от години живее във Великобритания и която бе съдена задочно.

Делото за убийството на Надежда Георгиева, станало нарицателно за медно правораздаване, бе белязано и от сериозния съмнения за лична намеса в разследването на бившия главен прокурор Никола Филчев. Именно заради тях британският съд отказа да екстрадира Калайджиева, мотивирайки се, че животът ѝ е застрашен и че България не може да ѝ гарантира справедлив процес.

След произнасянето на присъдите председателят на 5-членния състав на СГС съдия Владимир Астарджиев уточни, че решението е било единодушно и добави, че заедно с колегите си съзнават колко сериозен е общественият интерес по този казус. По тази причина той сподели накратко основните мотиви на СГС да оправдае Аврамов и бившите съпрузи Калайджиеви.

Липса на доказателства и професионализъм

По думите му е логично това дело да завърши по този начин, когато 11 месеца след убийството по него на практика не е работено и "следователите сякаш са се бояли да разследват".

"Възможни са редица различни версии и редица различни извършители", добави съдия Астарджиев, добавяйки, че заради "професионалните в кавички действия на разследващите" така и не са били установени часът на смъртта, оръжието и мотивите, по които подсъдимите биха пристъпили към ликвидирането на Георгиева.

Магистратът подчерта също, че съдът е изключил като доказателство потника с кърваво петно, намерен в жилището на Аврамов, тъй като той е бил иззет "в грубо нарушение на изискванията на Наказателно-процесуалния кодекс".

В самия край на заседанието Астарджиев поднесе съболезнованията си от името на съдебния състав на майката на жертвата Вяра Георгиева, която се разплака, докато слушаше решението.

Момчев: Питайте прокурора, писал обвинителния акт

Двамата прокурори, които последно защитаваха тезата на държавното обвинение – Милко Момчев и Стефан Рачев, категорично отказаха да коментират решението на съда, като дори не обявиха дали възнамеряват да го атакуват пред втората инстанция.

"Питайте прокурора, който е писал обвинителния акт. Само това ще ви кажа", бе лаконичният коментар на Момчев, който заедно с колегата си ден по-рано поиска подсъдимите да бъдат осъдени на по 25 години затвор. Обвинителят отказа да обясни какво има предвид и не отговори дали думите му означават, че не е бил съгласен с тезата на прокуратурата по това дело.

Оправданият Аврамов коментира, че е очаквал оправдателната си присъда от 2000 г. насам. Допълни, че още от началото делото е било "бламирано от прокурори от времето на Филчев", които непрекъснато отправяли искания към съда, които нямат общо с предмета на доказване.

"Трябваше да се прикрие нещо, не мога да кажа какво", допълни подсъдимият, като отказа да коментира показанията на двама от свидетелите, разпитани от СГС, които твърдяха, че Филчев е физическият убиец на Георгиева. Става въпрос за бившия шеф на моряшкия синдикат Пламен Симов и за съпругата на застреляния прокурор Николай Колев, който също бе подсъдим по делото, като помагач – Нанка Колева.

Аврамов отказа да разтълкува и своите показания, които неотдавна даде по делото срещу Алексей Петров, подсъдим като глава на "Октопода". Преди около три седмици той свидетелства, че самата Георгиева му е споделяла, че държала за интимните части Филчев. Във вторник обаче Аврамов не пожела да обясни дали е разбрал думите ѝ буквално или в смисъла, че е изнудвала бившия главен прокурор.

По повод окървавения потник, намерен в дома му, подсъдимият заяви, че всъщност т.нар. ДНК изследване е установило сходства между генния материал, оставен по него, с поне "420 000 души в България".

Другият подсъдим, присъствал в залата, Пламен Калайджиев, заяви, че очевидно на прокуратурата са ѝ трябвали изкупителни жертви, които да бъдат обвинени за убийството. По повод твърдението на разследващите, че в дома на убитата е намерена част от цигара на Калайджиев, самият той недоумява как е възможно в идеално почистен апартамент това да се случи.

Близките са убедени във вината на подсъдимите

Адвокатът на семейството на убитата – Весела Сотирова, коментира от името на майката Вяра Георгиева, че "за закона подсъдимите са невинни, но за нас са виновни". Сотирова заяви още, че е умерен оптимист за развитието на делото на следващите две инстанции.

По думите ѝ Никола Филчев по-скоро е съдействал за по-бързото разследване на случая, отколкото да има пръст в убийството на адвокатката. Тя определи като "измислици" на медиите съмненията за пряка връзка между убийството на Георгиева и бившия главен прокурор.

Основните аргументи на прокуратурата да иска осъдителни присъди на тримата подсъдими бяха личните им взаимоотношения с жертвата, като бе посочено, че Аврамов ѝ дължал 10 000 долара. Съдът обаче прие, че всички твърдения на обвинението за влошени лични отношения са останали недоказани.

Делото, което накара Великобритания да се съмнява в правораздаването ни

Освен с изключително мудното и непрофесионално разследване, със съмненията за прикрити схеми по върховете на тогавашната прокуратура и с отказа ѝ да разследва всички възможни версии, делото за смъртта на Надежда Георгиева ще остане в историята и с факта, че провокира един изключително срамен за българското правораздаване акт на Върховния съд на Великобритания.

Мотивирайки окончателния си отказ да екстрадира Димитрина Калайджиева, преди година британският съд записва в решението си, че делото не само не е водено независимо и обективно, но че настоящата ситуация в страната носи белезите на тогавашната.

Британският съд пояснява, че е необяснимо защо Филчев така и не е бил разпитан нито веднъж по този казус, както и защо разследващите никога не са направили връзка между убийствата на Георгиева и на прокурора от Върховната административна прокуратура Николай Колев, за когото бе публично известно, че от човек от близкото обкръжение на Филчев се превърна в него опонент.

В решението си британските магистрати цитираха изказване и на настоящия председател на Върховния административен съд Георги Колев, който първоначално гледаше делото за убийството на Георгиева. След като оглави ВАС, той публично определи твърденията за връзка на Филчев с престъплението като "несериозни", с което става един от факторите, провокирали Върховния съд на Великобритания да заключи, че на Калайджиева не може да бъде гарантирано правото на справедлив процес и до днес.

Цветанов две години не направи нищо, за да докаже евентуалната вина на Филчев

За последно вътрешният министър Цветан Цветанов бе човекът, който публично намеси името на Филчев с убийството на Георгиева. Преди около две години той заяви, че бившият главен прокурор е проверяван за съпричастност към смъртта на прокурора Николай Колев и на ямболската адвокатка Надежда Георгиева.

Изявлението му бе последвано от серия медийни участия на Филчев, в които той иронично обясни, че министърът е изнервен, изморен и следва сценарий, който му е внушен от "едно голямо посолство – американското".

"Ако вътрешният министър разполага с тези доказателства, те стават по надлежния ред - вкарва се всичко в разследването, разследва се и отиваш в съда - турят ти белезниците и отиваш в съда", коментира тогава Филчев.

Непосредствено преди тази размяна на реплики между двамата разследващият журналист Юрген Рот заяви пред Дойче Веле, че Цветанов му казал, че бившият главният прокурор е поръчител на екзекуциите, които били извършени от кръга около Алексей Петров, който в момента е считан за глава на "Октопода".

Оттогава насам обаче Цветанов не само, че спря да коментира темата, но и подчиненото му министерство така и не предприе абсолютно никакви действия, които поне да опитат да потвърдят очевидно доста прибързаните му изказване.

Споделяне

Още по темата

Още от България