Съдът оправда шефа на ПЧБ Венцеслав Йосифов

Софийският градски съд оправда тримата обвиняеми по делото за неправомерното раздаване на кредити от Първа частна банка, затворена през 1996 г. Оправданите са бившият изпълнителен директор на банката Венцеслав Йосифов, членът на Съвета на директорите Емилиян Димитров и Величка Дил.

Срещу Емилиан Димитров бе повдигнато обвинение за престъпление по служба за това, че е отпуснал кредити за близо 2 млн. неденоминирани лева, срещу Величка Дил - за измама с цел имотна облага и отпускането на кредити за 282,8 млн. неденоминирани лева.

Срещу Венцеслав Йосифов бе повдигнато обвинение за длъжностно присвояване в големи размери и за това, че отпускал кредити за около 10 млн. лева. Източването на банката е ставало в периода 1991-1996 г.

Първоначално обвиняеми бяха 10 души от ръководството на банката за раздаване на около 25 хил. необезпечени кредити, впоследствие останаха трима. Венцеслав Йосифов имаше наложена мярка за неотклонение парична гаранция 20 хил. лв.  

В доклад на МВР от 1996 г. пише, че факторите, довели до фалита на ПЧБ, се свързват преди всичко с изтичането на капитали от нея, включително от рефинансиране от ДСК, която спира ресурса на банката в средата на 1995 г.

Първа частна банка е изсмукала голяма част от предназначените за други търговски банки заеми. Кредити в особено големи размери са раздадени на частни структури. В доклада на МВР тогава пише още, че в централата на ПЧБ е установена липса на известна част от кредитните досиета, поради което не могат да бъдат установени фирмите и размера на кредитите без необходимото обезпечаване. Разследването започва едва в края на 1999 г., три години след затварянето на банката.

През 1995 г. Венцеслав Йосифов беше кандидат за кмет на София, издигнат от БСП.  

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?