Съдът оправда Софиянски за “Милениум център”

Съдът оправда Софиянски за “Милениум център”

Състав на Софийски градски съд (СГС) оправда в понеделник бившия столичен кмет и настоящ депутат от групата на БНС Стефан Софиянски по делото за “Милениум център”. По време на заключителното заседание на процеса прокуратурата поиска присъда от 4.5 години затвор. Делото срещу Софиянски бе подновено след половин година прекъсване и неуспешния му опит да се класира за евродепутат.

Оправдателната присъда при всички положения ще се отрази в дебата на започващата след три дни официална предизборна кампания. Преди нея обаче прокуратурата поиска още налагане на забрана на Софиянски да заема в срок от пет години каквато и да е държавна длъжност.

“Обвинявам Филчев за делата срещу мен като един неадекватен човек, изпълняващ поръчка на кръг от хора около него”, коментира след заседанието бившият кмет. Той не знаел кои са хората около бившия главен прокурор.

Софияски съобщи, че няма да съди държавата и не смята името си за “опетнено” от заведението срещу него четири дела. По думите му съдебните процеси не били довели до “смазване на политическата му кариера, тъй като никога не е правил такава”. В служебния кабинет и кметството той бил работил като експерт и икономист.

Той смята, че "моделът Софиянски" е "модел на градеж". 

Софийска градска прокуратура (СГП) обвини бившия столичен кмет, че през ноември 1998 година е нарушил закона като е сключил без търг и конкурс анекс към договор от 1993 година, с който Столична община отстъпва на Обединена българска банка (ОББ) и Фонд "Развитие" право на строеж върху парцел в кв. "Иван Вазов". Целта е върху него да се изгради бизнес комплекс.

Според СГП с това си действие кметът е нанесъл щети на София в размер на 5 милиона долара. Обвинителната теза посочва, че четири години по-късно, Софиянски е продал дела на Столична община в комплекса на ОББ за по-ниска от предварително обявената цена.

Адвокатът на депутата от ССД Даниела Доковска заяви във финалната си пледоария, че прокурорската теза противоречи на закона, а фактите по случая се представят некоректно. Самият Софиянски заяви, че по никакъв начин не е нарушил действащото тогава законодателство.

Неговият защитник от своя страна определи процеса като политически и настоя за оправдателна присъда.

Споделяне

Още от България