Съдът оправда участниците в българската акция на "Грийнпийс"

Снимка: БГНЕС

Шестимата активисти на "Грийнпийс" - петима чужденци и един българин, блокирали бензиностанция на "Газпром" в Благоевград в четвъртък, бяха оправдани в петък от съда.

Според съдията Калина Иванова шестимата не са увредили никакво имущество и затова делото бе прекратено.

Шестимата, провели светкавичната акция, избраха бензиностанцията на руската компания, за да протестират срещу нея за намеренията ѝ да добива петрол в Арктика. Акцията бе и в знак на морална подкрепа на 30-мата активисти на "Грийнпийс", задържани с кораба им край Мурманск миналата седмица.

Пред съда в Благоевград и шестимата казаха, че не са донесли сами веригите, с които се бяха прикачили към колонките на бензиностанцията, а са ги намерили на място.

Двамата, които се бяха качили на покрива, също казаха, че транспарантът е бил горе, а не е бил донесен от тях. И шестимата бяха единодушни, че не са организирани от никого, а са прочели за акцията в сайта на "Грийнпийс" и всеки от петимата чужденци пристигнал самостоятелно в Благоевград.

Според управителя на обекта на "Газпром" Иван Георгиев загубите на бензиностанцията са между 1000 и 2000 лв. По думите му тя не е работила три часа.

Безпрецедентната за страната ни акция на "Грийнпийс" започна в 10.45 часа в четвъртък на изхода на Благоевград в посока Симитли. Участниците в нея бяха Матия Кркач от Словения, Виктория Хеутскенс от Румъния, Андреа Хаврилайова от Словакия, Ясмин Карер от Австрия, Бенце Антович от Унгария. Единственият българин от шестимата беше Иван Ямалиев.

Четирима от активистите се привързаха с вериги към бензиновите и газовите колонки, които заключиха с катинари. Унгарецът и българинът с помощта на стълба се покачиха на покрива и спуснаха транспарант: "Газпром вън от Арктика".

Едва след два часа огнеборци и полицаи срязаха с клещи катинарите на веригите и задържаха шестимата. След снемане на показания и глоба от 100 лева за неизпълнение на полицейски разпореждания, те бяха освободени от ареста.

Шестимата обвинени по Устава за борба с дребното хулиганство бяха заплашени от глоба до 1 000 лева или до 15 денонощия арест.

Споделяне

Още по темата

Още от България