Над 6 години след започването на делото на първа инстанция

Съдът оправда Веселин Георгиев за аферата "Батко и братко"

Договорите не са подписани от него и на фирмите не е платено с евросредства, прие съдия Петя Крънчева

Веселин Георгиев в съдебната зала в четвъртък, сн. БГНЕС

Софийският градски съд (СГС) оправда напълно в четвъртък бившия шеф на пътния фонд Веселин Георгиев по обвинението му, че е нарушил Закона за обществените поръчки, сключвайки 8 договора за общо 120 млн. лева с фирми, свързани с двамата му братя – Бойко и Емил Георгиеви.

Освен това според обвинението така той е предизвикал временното спиране на финансирането по европейските програми ИСПА и ФАР за България.

Съдия Петя Крънчева обаче прие, че доказателствата по делото категорично установяват, че въпросните договори не са подписани от тогавашния ръководител на пътния фонд, а от шефове на областни дирекции в институцията.

Тя оправда Георгиев и по второто му обвинение, тъй като средствата, с които е било платено на фирмите не са получени по европейски програми, а са били от бюджета на фонда. Затова, според Крънчева, няма как да се направи логическа връзка между подписването на осемте договора и временното замразяване на европрограмите.

"Господ ме спаси от несправедлива присъда", заяви Веселин Георгиев извън съдебната зала, след като малко преди това се прекръсти, чувайки "невиновен" от съдия Крънчева.

Той коментира лаконично пред медиите, че "много хора ми дължат извинение", давайки да се разбере, че визира съдебните репортери, които според него му приписвали нанасянето на вреда на държавата в размер на 120 млн. лева.

"Чухте ли някъде в решението на съда, че съм ощетил държавата с 120 милиона", гневно попита журналистите Георгиев, след което ги посъветва да се запознаят внимателно с обвинителния акт преди да му задават въпроси.

Оправдателната му присъда не е окончателна и може да се протестира от прокуратурата в 15-дневен срок пред Софийския апелативен съд. По-рано тази седмица държавното обвинение поиска в пледоарията си Георгиев да бъде осъден на 5 години затвор.

Междувременно срещу него започна и второ дело, по което е подсъдим за длъжностно присвояване на близо 100 000 лева от сключването на договори с 5 дружества, чиято основна цел е била изследване на обществените нагласи към водената от фонда политика.

Още на първото заседание стана ясно, че заради изтичането на абсолютната давност падат обвиненията срещу другите двама подсъдими – Радослав Колев и Емилия Попова, с които Георгиев е сключвал договорите. Обвиненията срещу тях бяха, че не са декларирали получените пари.

Скандалът "Батко и братко" избухна през 2008 г., превръщайки се в един от символите за управлението на тройната коалиция. Случаят обаче очаква своето развитие на първа инстанция вече над 6 години.

Знаковото дело беше пред присъда, когато първият съдия докладчик Георги Колев стана председател на Върховния административен съд и то трябваше да започне отначало. През март 2011 г. процесът беше разпределен на командирования съдия Весела Дончева, която върна обвинителния акт на прокуратурата заради "съществени процесуални нарушения".

Междувременно Дончева се върна на работа в Софийския районен съд и така делото беше поето от заместник-председателя и шеф на Наказателното отделение на СГС Петя Крънчева, която сама си го преразпредели.

През 2013 г. делото на няколко бе отлагано по различни причини и Висшият съдебен съвет започна проверка на съдийката. По-късно Етичната комисия в съвета обяви, че Крънчева няма да бъде наказвана заради чести отлагания на дела, защото много рядко това е ставало по нейна вина.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?