Съдът оправда всички обвинени за убийството на Ана Политковская

Съдът оправда всички обвинени за убийството на Ана Политковская

Руски съд оправда всички обвиняеми за убийството на руската журналистка Ана Политковская, съобщиха световните агенции в четвъртък.

Според съдебните заседателите няма достатъчно доказателства за вината на братята чеченци Джабраил и Ибрахим Махмудови, обвинени за съучастие в убийството, както и на бившия офицер от милицията Сергей Хаджикурбанов, че е организирал убийството и осигурил и съхранявал пистолета, с който е извършено.

Оправдан бе и служителят на Федералната служба за сигурност Павел Рягузов, обвинен, че е превишил длъжностните си права, предоставяйки на убиеца адреса на Политковская.

Съдът отмени наложената на обвиняемите мярка задържане под стража, а прокуратурата обяви, че ще обжалва оправдателните присъди и ще подаде касационна жалба заради нарушения, допуснати в съдебната зала

Адвокатите на обвиняемите съобщиха, че клиентите им ще искат компенсация за задържането им и несправедливите обвинения към тях.

Според руските следователи третия от братята Махмудови - Рустам, който се издирва, е вероятният пряк извършител на убийството. Поръчителят и неговите мотиви все още не са установени.

Журналистката Ана Политковская, сътрудник на вестник "Новая газета", бе убита пред дома си в Москва през октомври 2006 година. Тя бе сред най-ярките критици на Кремъл за действията му по време на двете войни в Чечения през 90-те години и за нарушенията на човешките права в Русия.

Споделяне

Още от Свят