Съдът оправда всички обвинени за взривовете край Горни Лом

Собственикът на завода подозира, че причина за трагедията е външна намеса

Съдът оправда всички обвинени за взривовете край Горни Лом

Окръжният съд във Видин оправда и четиримата обвиняеми за взривовете край Горни Лом през 2014 година, при които загинаха 15 души. Прокуратурата обвини за трагедията собственика на завода "Миджур" Валери Митков, бившия началник на отдел "Контрол на общоопасните средства" в МВР Божидар Василев, инспектора по безопасност на труда в завод "Миджур" Палма Иванова и Ивелина Бахчеванова, която е бивш директор в икономическото министерство, но не успя да докаже вината на нито един от тях.

"Ще протестираме присъдата. Очаквах по някои от обвиненията да има осъдителна присъди, но има и втора инстанция“, каза прокурор Мирослав Костов.

Държавното обвинение има две седмици да обжалва пред Апелативния съд в София.

Заседанията по делото започнаха миналата година и се провеждаха при закрити врата заради класифицирана информация. Материалите по него надхвърляха 170 тома, а свидетелите и вещите лица бяха повече от 200. В процеса бяха конституирани и 48 частни обвинители, които са наследници на загиналите.

Засега обаче няма виновни за "най-черния" от поредицата инциденти в заводи за оръжия и боеприпаси през последните години. В същото време местните жители все още живеят в страх, тъй там продължават да се съхраняват огромни количества боеприпаси, без да се спазват законовите изисквания.

Подозрения за външна намеса

От защитата на собственика на завода Валери Митков коментираха, че по делото още в досъдебното производство не е изяснена причината за взрива.

Самият Митков каза, цитиран от БТА, че според него причина за взрива е външна намеса. По думите му няма доказателства, че взривът е станал по друг начин.

Прокуратурата обвинява Митков, че не е предвидил мерки за безопасност, а Божидар Василев, Ивелина Бахчеванова и Палма Иванова, че не са си изпълнили служебните задължения.

На 1 октомври 2014 г. при експлозия, докато в завода са се утилизирали противопехотни мини, загинаха 15 души - 13 мъже и две жени, сред които и синът на собственика на завода.

При взрива пострадаха и 2 жени, които бяха настанени в болница без опасност за живота.

В последните години загинаха общо 19 и бяха ранени 18 души при взривове в "Арсенал” Казанлък, Горни Лом, Ловнидол, Петолъчката, Костенец, Мъглиж, Иганово.

След всеки инцидент отговорните институции се заканват, че ще вземат мерки, но за нещастие трагедиите отново се повтарят.

Опасност от нова трагедия

Четири години след взривовете има опасност от повторени на трагедията.

В завода "Миджур" не са взети мерки за безопасното съхранение на взривните материали. По-рано този месец държавното обвинение поиска вътрешното министерство и местните власти да предприемат спешни мерки за недопускане на нови инциденти.

Прокуратурата се задействала след сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров от кмета и председателя на общинския съвет в Чупрене, че в складовете на завода се съхраняват големи количества взривни вещества, без да са изпълнени всички изисквания за безопасност.

Мерки, мерки и тук там взрив
 
Серията взривове в подобни заводи през годините разкри системни проблеми, които обаче и досега не са решени. Сред тях са липса на квалифицирани кадри, липса на ефективни контролни и санкциониращи механизми, безхаберие на собствениците и отговорните институции.
 
След всяка трагедия се набелязват купища мерки, които след това бързо се забравят, само за да влязат отново в медиите при поредния инцидент.
 
Бизнесът с взривни материали е рисков и подобни инциденти стават и в други държави, но в България те се превърнаха в практика.

Споделяне

Още по темата

Още от България