Съдът оправда журналиста от "Галерия " Зоя Димитрова

Зоя Димитрова, Сн. БГНЕС

Софийският апелативен съд (САС) постанови, че журналистката Зоя Димитрова не е разгласила класифицирана информация в материала във в. "Галерия” с заглавие "15 корумпирани министри в "онзи” доклад на ДАНС”, и потвърди оправдателната ѝ присъда, съобщи сайтът "Гласове".

 

Според САС самият начин на формулиране на обвинението "само по себе си показва дълбоко неразбиране на начина на функциониране на демократичната държава и за ролята на медиите като посредник между държавата и гражданите".

 

Съдът приема, че "констатации и обобщения като тези, които са споменати в статията на подсъдимата, принципно не могат да бъдат държавна тайна в едно демократично общество, защото са част от публичния плуралистичен дебат".

 

"Устройството на държавата и проблемите, свързани с функционирането на различните власти, са изключени от обществената дискусия, включително и в медиите, само в тоталитарните и автократични режими", се казва в мотивите на решението.

 

"В случая, смята съдът, Зоя Димитрова в качеството си на журналист е осъществила конституционното право да разпространява информация по чл. 41, ал. 1 от Конституцията, като същевременно е положила дължимата грижа и е проявила следващата се добросъвестност, за да не упражнява правото си във вреда на националната сигурност”.

 

"Същественото по делото е, смята Софийският апелативен съд, че подсъдимата не е разгласила конкретни данни за лица и разработки на специалните служби. Освен това Димитрова е направила всичко зависещо от нея, за да не разгласи съдържаща се в документа класифицирана информация, като освен това е изпратила документа на висшите представители на отделните държавни власти".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?