Съдът опроверга Бареков – сам е забавил вписването на новото име на ББЦ

Евродепутатът свика малоброен протест пред Съдебната палата

Съдът опроверга Бареков – сам е забавил вписването на новото име на ББЦ

Софийският градски съд (СГС) опроверга в понеделник евродепутата Николай Бареков, който в последните дни твърди, че съдът умишлено спъва регистрацията на прясно преименуваната му партия "Презареди България" да участва в изборите на 26 март.

"По отношение на вече регистрираните политически партии, каквато е и ПП "България без цензура", няма пречка същите да участват в изборите, съобразно актуалното си правно състояние към датата на издаване на удостоверението за участие в изборите", се посочва в позиция на СГС по повод изявленията на Бареков пред медиите, в които той определи съдът като "мафия".

Освен това от позицията става ясно още, че екипът на евродепутата сам е забавил вписването на промяната в досегашното име на партията, която веднага след влизането си в парламанета през 2014 г. се разцепи. "България без цензура" бе преименувана на "Презареди България" още на 7 януари, но промяната е заявена пред СГС над две седмици по-късно – на 24 януари.

Затова и от СГС отбелязват, че "правните субекти следва да съобразяват собственото си поведение с предвидените от законите срокове". Именно забавеното внасяне на промяната в името на партията е и причината за насрочването на заседанието на съда по казуса за 2 февруари, "при положение, че необходимостта от разглеждане на заявлението в открито съдебно заседание предполага призоваване на страните поне една седмица преди датата на съдебното заседание с оглед изискванията за редовност на призоваването, респективно необходимият срок за влизане в сила на съдебното решение е 7-дневен".

"Неверни са твърденията, че Софийски градски съд е действал по изключение като е насрочил и разгледал искането за регистрация за политическата партия "Движение Да България" за 17 дни и постановил решението веднага. Решение в откритото съдебно заседание на 18.01.2017 г., в което е разгледано заявление за промени, е постановено и по ф.д. № 12351/2007 г. на ПП "Воля". Примери за разгледани в по-кратък от 17-дневен срок заявления са искането за промени с вх. № 120743/27.09.2016 г. по ф.д. № 902/1997 г. на "Комунистическа партия на България", насрочено за разглеждане в открито съдебно заседание на 04.10.2016 г., в което съдебно заседание е постановено и самото решение", допълват от СГС.

Междувременно Бареков свика малоброен протест пред Съдебната палата в София в понеделник, като основната му претенция отново бе, че съдът е насрочил заседание за регистрацията на "Да, България" три дни преди това за неговата партия.

"Оказа се, че прокуратурата няма забележки, което беше съобщено в залата. В следващия момент се оказа, че ние имаме името "Презареди България". Конгресът ни е изряден! Това е трети конгрес на нашата партия. За разлика от шопинг-тура на господин (Христо) Иванов, ние имаме опит в партийните дела. Познайте кога изтича седемдневният срок на жалбата на нашето заседание? На 9-ти февруари! Само че, на 8-ми февруари в 17.00 часа ЦИК затваря врати", оплака се за пореден път евродепутатът.

Споделяне

Още от България