Съдът осъди на 2,5 г. затвор младеж, сгазил жена

Две и половина години лишаване от свобода получи във вторник от Софийския градски съд 20-годишен младеж, който през март 2005 г. прегази и уби на място една жена и рани още 8 души на столичния булевард “Стамболийски”.

Без да има шофьорска книжка, Христо Йорданов взел автомобила на майка си, за да се повози с приятели. Движейки се с несъобразена скорост по бул. “Стамболийски” той загубил контрол върху колата, ударил се в друга, движеща се пред него, и се забил в павилион близо до трамвайна спирка. При катастрофата на място загива Жана Киселова, а други 8 души са ранени.     

Делото приключи за два часа, тъй като Христо Йорданов направи пълни самопризнания и процесът се гледа при съкратена процедура – без да се изслушват свидетели и без да се приемат експертизи.

Въпреки че прокурорът по делото, наред със защитата на Йорданов, поиска 3-годишна условна присъда, съдът реши подсъдимият да получи ефективно наказание при първоначален общ режим. Младежът ще трябва да заплати и 30 000 лв. обезщетение на сина на загиналата жена, чийто иск бе за 75 000 лв.

Присъдата на Софийския градски съд подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд, и Йорданов ще се възползва от тази възможност.

Срещу него се води и друго гражданско дело, заведено от пострадалите при инцидента.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?