Съдът остави без категоризация "Хилтън"

Върховният административен съд (ВАС) окончателно отхвърли категоризацията на софийския хотел "Хилтън", приемайки за правилно решението на тричленния си състав, че Държавната агенция по туризъм с основание е отказала да даде пет звезди на обекта с мотива, че не отговаря на минималните изискания за луксозния клас. ВАС е отхвърлил жалбата на собственика на хотела "Компания за луксозни имоти", става ясно от решението на магистратите, което е взето на 30 юли и не подлежи на обжалване.

Съдът отказа да приеме довода на притежателя, че вече хотелът отговоря на критериите на променената наредба за категоризацията на туристическите обекти, където се предвиждат норми за бизнес хотелите, за какъвто се води "Хилтън". Магистратите приемат за отправна точка старата наредба, по която е направен отказът, се съгласяват с мотивите на агенцията по туризъм, че хотелът не отговаря на нормите за височина на козирката, три отделни заведения, басейн и отделен вход за спортния комплекс, които са били заложени при категоризацията, отговаряща на пет звезди.

Въпреки това "Хилтън" сложи тази категоризация и продължи да я ползва и по време на делата.

Сега обектът трябва да кандидатства за звезди по новата наредба, пише в. "Дневник". Тя е значително по-облекчена и хотелът няма да има проблем да покрие изискванията, за да продължи да държи табелката с петте звезди.

В сегашната нормативна уредба за бизнес хотелите отпадна точната височина на козирката, както и задължителният басейн, като само за обектите на морето в  тази категория трябва да имат външен басейн. Не се иска и самостоятелен за спортния център. Задължителните заведения са сведени до ресторант и лоби бар.

Споделяне

Още от Бизнес