Съдът остави "килърите" в ареста

Софийският окръжен съд остави в ареста групата на "килърите" след продължило до късно вечерта в понеделник заседание, на което защитата на петимата обвиняеми поиска освобождаването им заради здравословни причини.

Сумистът Петър Стоянов.Вожда, Янко Попов-Туци, Васил Костов-Васко Кеца, Методи Иванов и Георги Петков- Дачи, задържани при операция "Килърите" миналия петък, бяха изправени за разглеждане на мярката им за неотклонение.

На заседанието стана ясно, че трима от обвиняемите са със сериозни здравословни проблеми. Вожда имал високо кръвно налягане. Методи Иванов бил опериран от хипофиза, което налагало специална диета, а Кеца боледувал от исхемия и имал пробеми с бъбреците.

Съдебният състав обаче прецени, че това не било проблем за оставянето им в ареста и при нужда можело да бъдат лекувани на място.

Сумистът Петър Стоянов – Вожда, който се счита от обвинението за подбудител на убийството на футболния бос Юри Галев, както и се сочи за организатор и ръководител на въоръжена престъпна групировка, заяви, че не знае защо е в ареста.

Стоянов каза пред репортери, че не познава останалите обвиняеми, а ако излезе от ареста, ще даде пресконференция.

Бизнесменът от Самоков Янко Попов е обвинен единствено в поръчителство на убийството на Юри Галев.

За конкретен извършител на престъплението е обвинен Георги Петков. Според прокурорите той е килирът, който на 20 юни около 4.30 часа сутринта е прострелял Юри Галев и шофьора му. За съучастници са обвинени Васил Костов и Методи Иванов.

Юри Галев почина в болница няколко дни след покушението.

Основното оръжие на прокурорите срещу групата на килърите са засечени комуникации между предплатени СИМ-карти на арестуваните и свидетелски показания.

Един от основните свидетели е Борислав Йорданов, който в момента излежава тежка присъда за изнасилването на дъщеря си. Той твърди, че соченият за поръчител на убийството на Галев Туци го е викнал на среща през 2008 г. и му е поръчал покушение срещу футболния бос. Попов дал на Йорданов 4 хил. лв. предплата за мократа поръчка с обещания за още 10 хил. евро след като тя бъде извършена. Дал му и пушка.

Йорданов приел, но без намерение да извърши убийството. След като ударил на камък с първия наемник, Туци се преориентирал към Сумиста, който организирал покушението.

Друг свидетел твърди, че е купил въпросните предплатени СИМ-карти. За три от тях - намерени в Методи Иванов, Васил Костов и Янко Попов, данни от мобилните станции на операторите сочат, че в момента на стрелбата срещу Галев са се намирали в близост на мястото на инцидента, който стана на пътя Самоков-Бели Искър. Картите с поредни номера били дадени на човек, който от своя страна ги предал на въоръжената организирана престъпна група, водена от Сумиста.

Защитата обаче пледира, че няма как да става въпрос за въоръжена организирана престъпна група, тъй като арестуваните се познавали по двойки, но не и всички и затова няма как да са група.

Адвокатите на Методи Иванов също така изнесоха информация, че отсъдената пробация срещу клиента им за притежаване на взривни материали, която бе коментирана широко от премиера Бойко Борисов като скандална, всъщност била резултат на сделка на Иванов с прокуратурата. Ставало въпрос за признаване на притежаване на две ловни пушки с изтекла регистрация.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?