Съдът остави кризисното положение с боклука в София

Съдът остави кризисното положение с боклука в София

Върховният административен съд (ВАС) остави в сила обявеното от правителството извънредно положение със софийския боклук и намесата на държавата в почистването на града. Макар че Столичната община обжалва това решение, по време на първото заседание по делото в понеделник нейните представители не го оспориха с никакви съществени аргументи.

Процесуалният представител на кметството не представи пред съда доказателства за дублиране на дейности между посочени от общината и държавата фирми, за война за боклука и всички останали силни приказки, изговорени от кмета Бойко Борисов и неговите подчинени през последните седмици. Поради тази причина съдебният състав не намери никакви основания да спре изпълнението на правителственото решение с цел недопускане на значителни вреди за бюджета на Столичната община.

Решението може да бъде обжалвано в срок от седем дни пред 5-членен състав на Върховния административен съд. Очаква се делото, което ще разглежда по същество законосъобразността на акта на МС, да започне на 11 май.

Ако общината демонстрира същата пасивност и безпомощност и на втора инстанция, кризисното положение в София ще е в сила най-малко до края на мандата на това правителство. Освен ако премиерът Сергей Станишев не реши да го отмени.

Извънредното положение бе обявено от кабината на 9 април, когато бе сформиран Национален кризисен щаб под управлението на областния управител Тодор Модев. Мобилизирани бяха пет фирми, сред които бившият общински концесионер "Новера", които събират сметта от улиците. За тази цел от държавния бюджет бяха заделени 10 млн. лв.

Тези фирми действат заедно с осемте фирми, които имат сключен договор с общината. Наскоро една от тези осем фирми – "Чистота – Искър" - обяви, че може да заведе самостоятелно дело срещу кризисното положение, защото кризата вече не е за боклука – той е ритмично събиран и извозван дори повече, отколкото се налага, а заради липсата на отпадъци, която, парадоксално, оставя концесионерите без работа.

Правителственото решение за пореден път изостри отношенията между кмета Борисов и премиера Станишев и наля допълнителен огън в предизборната реторика. Столична община смята, че държавата се меси без основание и по недопустим начин в местното самоуправление, като пречи на организацията на управлението на отпадъците, което по закон е задължение на кмета. Доказателства в тази посока обаче не се представят.

Административният прокурор по делото Огнян Атанасов заяви пред ВАС, че решението на кабинета не само няма мотивировка, но и води единствено до двойно заплащане на дейностите по почистването на столичните улици. Той обаче също не представи доказателства в защита на тази теза.

Нито представителите на кметството, нито на държавата намериха за необходимо да дадат каквито и да било аргументи в защита на своите позиции – дали имаше или нямаше смисъл за обявяване на криза с боклука на територията на София. В крайна сметка за правителствения представител това бе ненужно, защото разглеждането на казуса по същество все още не е започнало.

Пред ВАС юрисконсулт от "Московска" 33 предостави единствено договорите с осемте фирми за извозване на сметта. Според общината те си изпълняват задълженията и няма никакви основания да се обявява криза. В отговор на изричен въпрос от съдебния състав дали на тези фирми някой им пречи да чистят, представителат заяви "не".

Процесуалният представител на държавата също изпадна в конфузната ситуация. След като бе поискал като страни по делото да влязат министерствата на регионалното развитие, на околната среда и на здравеопазването, се оказа, че институциите не са дали писмени съгласия за конституирането им.

По делото обаче се яви като заинтересована страна гражданин от кв. “Люлин“. Работещият като охрана Марин Тодоров определено вложи повече енергия от останалите страни по делото, като единствен спори по същество по жалбата на СО.

Маринов обясни пред съда, позовавайки се на разпоредбите на Административно-процесуалния кодекс, че кметството не доказва вреда от решението на МС за обявяване на кризата. Освен това петте фирми на държавата не пречат по никакъв начин на избраните от общината компании да си вършат работата, заяви гражданинът. Той влезе в спор и с прокуратурата като отбеляза, че няма как един и същ боклук да се вози на сметището и затова няма дублиращи дейности.

Споделяне

Още по темата

Още от България