Съдът остави Пилето в ареста

Софийски градски съд отказа да пусне от ареста Николай Методиев-Пилето, който е обвинен за самоуправство.

35-годишният Николай Методиев е смятан за главния организатор на контрабандните канали на Константин Димитров - Самоковеца.

Пилето бе арестуван след като заплаши полицаи и извади контрабандно внесена китайска стока от 5 задържани контейнера. На първа инстанция съдът постанови да остане под стража и той обжалва решението. Миналия четвъртък делото за промяна на мярката за неотклонение бе отложено заради представен болничен лист от адвоката на Методиев. Съдът се усъмни, че документът е фалшив и назначи проверка.

Ден по-късно, по нареждане на главния прокурор Никола Филчев софийският районен прокурор Славчо Кържев преобразува в следствие двете дознания срещу Пилето - за самоуправство, и за контрабанда. Делото бе възложено на Националната следствена служба. Главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов възнегодува, че дознанията са иззети "насила" от МВР. Според него по дознанието за самоуправство, Пилето може веднага да бъде осъден и да си стои в ареста, докато се докаже и вината му за контрабандата.

Днес Върховна касационна прокуратура съобщи, че е разпоредила на Бургаската окръжна прокуратура до 10 дни да внесе обвинителен акт по старо дело за контрабанда и документна измама срещу Пилето.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?