Съдът остави под домашен арест арестувания "по правилата" в столичен мол

Софийският градски съд остави под домашен арест Стефан Кленовски, арестуван в петък в  мола на бул. "Цариградско шосе" в столицата. Името му нашумя, след като неговата съпруга Илияна разказа, че е била бита и обиждана от полицаите по време на акцията. От СДВР обаче опровергаха оплакването ѝ със записи от охранителните камери в магазина- Според полицията арестът е бил извършен "по правилата".

Съдия Мирослава Тодорова обаче не уважи искането на прокуратурата той да остане в арестантската килия, защото имал чисто съдебно минало и четири деца.

Кленовски бе арестуван в рамките на операция "Шок" за банкови измами, докато неговото дете празнуваше рождения си ден в детския център на мола. Мъжът е заподозрян за участие в престъпна група, която се е занимавала с теглене на пари от банкомати и незаконно присвояване на средства от банкови сметки и за него е издадена европейска заповед за арест.

Съдия Мирослава Тодорова, която в качеството си на шеф на Съюза на съдиите в България изкара седмица под постоянните нападки на вътрешния министър Цветан Цветанов, заяви по време на съдебното заседание, че изпълнението на мярката домашен арест и контролът върху нея по закон се възлага на МВР. Поради тази причина се предполага, че Кленовски не може да се укрие.

По време на делото прокурорът обясни, че арестуваният е част от организирана престъпна група, която е извършила "безброй престъпления". Адвокатът на Кленовски Иван Коцев каза пред съдия Тодорова, че до момента Кленовски има чисто съдебно минало и поиска тя да му наложи мярка за неотклонение, различна от най-тежката. Той заяви в съда, че в последните дни от ареста на Кленовски се случват "потресаващи неща" и той е станал медийна звезда. "Всичко беше много некоректно", каза Коцев.

Адвокатът заяви още, че не знае клиентът му да е бит. "Поставянето на белезници е свързано с известна доза силови действия. Не е с нежна душа, за да кажат: "Моля ви, бихте ли си дали ръчичките", обясни той.

Адвокат Коцев каза още, че и голяма част от задържаните при акция "Шок" вече са върнати от Италия.

Определението на съда няма да бъде обжалвано.

Още по темата
Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?