Съдът остави под домашен арест арестувания "по правилата" в столичен мол

Софийският градски съд остави под домашен арест Стефан Кленовски, арестуван в петък в  мола на бул. "Цариградско шосе" в столицата. Името му нашумя, след като неговата съпруга Илияна разказа, че е била бита и обиждана от полицаите по време на акцията. От СДВР обаче опровергаха оплакването ѝ със записи от охранителните камери в магазина- Според полицията арестът е бил извършен "по правилата".

Съдия Мирослава Тодорова обаче не уважи искането на прокуратурата той да остане в арестантската килия, защото имал чисто съдебно минало и четири деца.

Кленовски бе арестуван в рамките на операция "Шок" за банкови измами, докато неговото дете празнуваше рождения си ден в детския център на мола. Мъжът е заподозрян за участие в престъпна група, която се е занимавала с теглене на пари от банкомати и незаконно присвояване на средства от банкови сметки и за него е издадена европейска заповед за арест.

Съдия Мирослава Тодорова, която в качеството си на шеф на Съюза на съдиите в България изкара седмица под постоянните нападки на вътрешния министър Цветан Цветанов, заяви по време на съдебното заседание, че изпълнението на мярката домашен арест и контролът върху нея по закон се възлага на МВР. Поради тази причина се предполага, че Кленовски не може да се укрие.

По време на делото прокурорът обясни, че арестуваният е част от организирана престъпна група, която е извършила "безброй престъпления". Адвокатът на Кленовски Иван Коцев каза пред съдия Тодорова, че до момента Кленовски има чисто съдебно минало и поиска тя да му наложи мярка за неотклонение, различна от най-тежката. Той заяви в съда, че в последните дни от ареста на Кленовски се случват "потресаващи неща" и той е станал медийна звезда. "Всичко беше много некоректно", каза Коцев.

Адвокатът заяви още, че не знае клиентът му да е бит. "Поставянето на белезници е свързано с известна доза силови действия. Не е с нежна душа, за да кажат: "Моля ви, бихте ли си дали ръчичките", обясни той.

Адвокат Коцев каза още, че и голяма част от задържаните при акция "Шок" вече са върнати от Италия.

Определението на съда няма да бъде обжалвано.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?