Съдът остави под домашен арест руския дисидент Николай Кобляков

"Режимът, срещу който се боря, представлява реална заплаха срещу цяла Европа"

Снимка: БГНЕС

Софийският градски съд (СГС) определи късно вечерта в понеделник руският дисидент Николай Кобляков да остане под домашен арест. Магистратите отхвърлиха искането на прокуратурата той да бъде задържан, тъй като до момента има безупречно процесуално поведение.

Заседанието на СГС се проведе по искане на държавното обвинение, което получи в понеделник искането на Русия за екстрадиране на Кобляков, който е разследван и в обявен за издирване през Интерпол.

По думите на защитника му Биляна Коцакова става дума за неясно обвинение, че в периода 2004-2005 г. Кобляков е присвоил над 1.2 млн. евро от френска компания, като предварително се уговорил с неизвестни лица.

Клиентът ѝ има руско и френско гражданство и бе задържан при пристигането си на столичното летище на 29 юли. След изтичането на първоначалния му 72-часов арест прокуратурата поиска от съда да му наложи временен арест до 40 дни заради опасност да се укрие. Магистратите обаче му определиха най-леката мяркйа за неотклонение - "подписка".

"Благодаря на всички присъстващи и на адвоката си. За това че ми дадохте възможност да изразя своите мисли. Всичко тук досега е било добро и професионално по отношение на мен. България е една европейска държава. За съжаление режимът, срещу който аз се боря и който в момента се бори срещу мен, представлява реална заплаха срещу цяла Европа. И моят принос към тази борба е полезен за всички свободни хора и за държава като България", заяви в понеделник Кобляков в съдебната зала.

От държавното обвинение обявиха след произнасянето на СГС, че няма да атакуват определението за домашния арест на дисидента пред горната инстанция.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?