Съдът остави ТЕЦ "Бобов дол" да гори отпадъци

Правозащитници получават сигнали, че от централата излиза черен дим

Снимка: Архив БГНЕС

Разрешението на ТЕЦ "Бобов дол" да гори отпадъци остава в сила, след като Административният съд в Кюстендил отхвърли искането на "Грийнпийс" да отмени разрешителното.

С това решение се отваря широко вратата пред централата да продължи с изгарянето на отпадъци, коментира правозащитната организация.

Решението все пак не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.

"Докато настоящото разрешително на ТЕЦ "Бобов дол" остава в сила, заявките за прекратяване на горенето на отпадъци остават недоказани обещания. Междувременно публикациите в социалните мрежи от хора, живеещи близо до ТЕЦ "Бобов дол", показват черен дим, който излиза от комините на теца. Те станаха повод за публикации в медиите, които се опитват да разберат какво точно се изгаря в централата — въглища или отпадъци", посочват природозащитниците.

Решението на съда идва дни след като "Грийнпийс" – България и екологично сдружение "За Земята" оповестиха кореспонденцията между Министерство на околната среда, с която се разрешава на ТЕЦ "Бобов дол" да изгаря с експериментална цел отпадъци в количества, които според природозащитниците са 10 000 пъти над допустимите в закона. От централата, свързвана с бизнесмена Христо Ковачки, обаче отговориха, че тази интерпретация е напълно погрешна и разрешенията са в синхрон със закона.

Заради активността на прокуратурата в последните месеци срещу незаконното изгаряне на отпадъци през лятото ТЕЦ "Бобов дол" ЕАД заяви в писмо до главния прокурор Иван Гешев, че ще прекрати използването на "нерегламентирани" отпадъци за гориво.

"След тези силни публични заявки от "Грийнпийс" – България и "За Земята" публично предложихме ръководството на централата да се откаже от разрешителното си пред Изпълнителната агенция по околна среда, която е и отговорният орган, издаващ разрешителните, за да прекратим делото. ТЕЦ "Бобов дол" обаче мълчаливо отказа", коментират правозащитниците.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес