Съдът остави в ареста бащата на изнасилваното двегодишно дете

Районният съд в Сандански остави в ареста бащата на двегодишното момченце, станало жертва на жестоко сексуално насилие. 38-годишният Костадин Тасев е обвинен в насилието над малкия Александър.

Определението на съда може да бъде обжалвано в тридневен срок пред Окръжния съд в Благоевград. Заседанието по делото за гледане на мярката в петък бе при закрити врата. На обвиняемия Тасев бе назначен служебен защитник.

По повод на случая социалният министър Тотю Младенов обяви в петък, че служителите, които са допуснали нарушения по отношение на насилваното дете, ще понесат най-тежки наказания.

Младенов заяви, че много служители са направили много нарушения по този случай.

Проверките на Държавната агенция за закрила на детето и Агенцията за социално подпомагане са установили, че социалните работници са подценили сигнала за насилие върху детето и не са предприели ефективни мерки за извеждането му от семейството.

Не е събрана информация от всички възможни източници за здравословното състояние и развитието му, в това число и от личния му лекар, са констатирали проверяващите. Според тях не е оценен родителският  капацитет на родителите, нито е извършено социално проучване на роднините и близките, за да може детето да бъде изведено от семейството и настанено в сигурна и безопасна среда. 

Проверката сочи още, че служителите от отдела не са отправили искане за полицейска закрила на детето при наличие на опасност за живота и здравето му, нито са депозирали официално искане до полицията, а до прокуратурата е отправен устен сигнал.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?