Съдът остави в ареста бащата, заподозрян в насилване на детето си

Районният съд в Сандански не уважи в четвъртък искането на Костадин Тасев и на неговата защита да промени в по-лека наложената му мярка "задържане под стража" и той остава в ареста. Съдебното заседание се водеше при закрити врата поради деликатността на фактите по случая.

Тасев е обвинен, че е насилвал сексуално двегодишния си син Александър и за нанасяне на тежка телесна повреда. След представяне пред съда на медицинска експертиза на 13 октомври мярката му за неотклонение беше изменена от "задържане под стража" в "подписка".

Според експертизата Тасев не е изнасилил сина си, а раните "в областта около ануса на детето са от болестно естество и може да се допусне, че Александър Тасев страда от автоимунно заболяване - болестта на Крон.

Според обвинението обаче този извод е необоснован и не кореспондира с останалите доказателства по делото. В самата експертиза липсва категоричност и наблюдаващият прокурор е избързал с изводите си за отпаднала опасност обвиняемият да се укрие или да извърши друго престъпление. Това бе и основанието на прокуратурата да поиска Костадин Тасев да бъде отново задържан под стража и това стана на 22 октомври.

Днешното постановление на Районния съд в Сандански може да се обжалва в 3-дневен срок пред Окръжен съд-Благоевград. В случай на жалба делото бе насрочено за 4 ноември от 14.30 часа.

Случаят с двегодишния Сашко разбуди полемика за начина на изготвяне на съдебните експертизи. Оказа се, че петорната експертиза, въз основа на която лекари се бяха произнесли, че детето е страдало от посочената болест и няма данни да е насилвано, е извършена само по документи. Лекари, които обаче са преглеждали детето, отстояват мнението, че то е било насилвано и е невъзможно заболяването да е нанесло такива поражения, защото е твърде малко, за да страда от такова заболяване.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?