Съдът остави в ареста двамата прокурори и бизнесменът, уличени в корупция

Навръх Великден Софийският градски съд постанови постоянен арест на арестуваните преди празника двама прокурори и варненски бизнесмен.

Прокурорът от Върховната касационна прокуратура Боян Тошев, колегата му от Варненската районна прокуратура Георги Манасиев и строителният предприемач от Варна Владислав Марчев остават в предварителния арест – първите двама с повдигнати обвинения за подкуп, а бизнесменът – за посредничество.  

Двамата прокурори бяха арестувани, като бе обявено, че Манасиев дал на Тошев 1500 евро, за да му помогне да “спечели” мястото на районен прокурор на Варна в обявения конкурс. Задържан бе и бизнесменът, който е бил посредник на “сделката”. Главният прокурор веднага след това прекрати конкурса.

Защитата на обвиняемите може да обжалва мярката пред Софийския апелативен съд в петдневен срок. Тя обави че ще направи това и мярката ще се гледа на 12 април.  

Софийският градски съд разглежда мярката на тримата при закрити врата. Гледането продължи повече от три часа и приключи вечерта, като началото му се забави, за да могат адвокатите на задържаните да се запознаят с материалите на обвинението. Закритото гледане се наложило поради факта, че за събиране на доказателства по случая са били използвани специални разузнавателни средства.  

След произнасянето на съда адвокатът на прокурор Боян Тошев Марин Марковски заяви, че наложената мярка е голяма грешка, защото тезата на обвинението е била объркана. Според Марковски обвинителите са посочили, че Манасиев е дал пари на Тошев, но не било казано, че клиентът му Тошев е взел парите.  

Адвокатът смята, че срещу Тошев е нанесен удар, защото в качеството си на прокурор от Върховната касационна прокуратура той е наредил проверки на трима-четирима прокурори от Варненската прокуратура. Той добави, че в момента на задържането Тошев е имал само 45 лева в себе си.  

Обвинението не уточнявало и размера на подкупа, а “ставало дума за 15-30 хиляди евро”.  

В момента на задържането “посредникът” Владислав Марчев имал в себе си 7500 евро, които обаче били за довършване на строеж. В другия прокурор Георги Манасиев имало 1500 евро лични пари, тези, за които се предполага, че са подготвени да се връчат като рушвет на Тошев.  

Според прокурора по делото Калин Софиянски обаче имало достатъчно доказателства за обвинението в подкуп. Той каза, че през нощта срещу неделя били получени още доказателства в тази насока.  

Споделяне

Още по темата

Още от България