Съдът остави в ареста ексминистър Цонев, Тенчо Попов и съдията Сантиров

Съдът остави в ареста ексминистър Цонев, Тенчо Попов и съдията Сантиров

Софийският градски съд (СГС) постанови навръх Великден постоянна мярка ″задържане под стража” за бившия министър на отбраната Николай Цонев, съдията от СГС Петър Сантиров и бившия главен секретар на финансовото министерство и бивш член на съвета на директорите на БЕХ Тенчо Попов.

Мярката за неотклонение бе гледана при закрити врата заради използвани специални разузнавателни средства, а за решението на съда тримата задържани да останат зад решетките съобщи адвокатът на Николай Цонев Васил Василев.

Цонев, Сантиров и Попов бяха задържани в четвъртък, като задържането на Попов и Цонев бе показано във видеоматериал, разпространен от пресцентъра на МВР. В него с поразителна грубост и безпрецедентно погазване на човешки права бе демонстриран арест на невъоръжени хора, като бяха показани лицата им, а зам.-градският прокурор на София Роман Василев си позволи да нарече Николай Цонев престъпник и да го унизи.

Задържането на тримата мъже е по сигнал на следовател, работещ по разследване срещу Цонев от времето, когато е бил министър. Според сигнала Цонев с посредничеството на съдията Сантиров и Тенчо Попов сe e опитал да го подкупи да прекрати разследването.

″Делото, за което се твърди, че е даван подкуп, е образувано срещу неизвестен извършител″, съобщи след края на заседанието на съда адвокат Васил Василев. Той заяви още, че възнамерява през първия работен ден да поиска от прокуратурата да се занимае с въпроса за отговорността на следователя, който е провокирал към даване на подкуп, а това се наказва по закон.

По повод на досъдебното производство за неизгоден договор на Министерството на отбраната с фирма за монтирането на оптически връзки, адвокатът заяви, че клиентът му Цонев никога не го е подписвал, че не е разпитван досега дори като свидетел, че не познава нито следователя Петров, нито съдията Сантиров, нито Попов. Това се разбирало от използваните СРС. Той отбеляза, че от сигнала на следователя и тримата задържани са били под пълно наблюдение – външно наблюдение, с подслушватели и видеонаблюдение – в периода от 16 март до 1 април. Но въпреки тези СРС няма заснет разговор на Николай Цонев с останалите.

Василев добави, че съдия Петър Сантиров и Тенчо Попов са казали, че не се познават и нямат лични контакти с Николай Цонев.

Адвокатът каза още, че мярката ще бъде обжалвана на 8 април пред Софийския апелативен съд.

Роман Василев ще получи дисциплинарно наказание за безпрецедентното си поведение

Огромният скандал, който Роман Василев забърка с безпрецедентното си поведение и с активното съучастие на МВР очевидно няма да остане без отзвук, защото по обед на Великден прокурор Василев поднесе извинения към неизвестен адресат от екрана на БНТ.

″Искрено се извинявам за неуместната реакция онзи ден. Независимо от фактите и от обстоятелствата, то няма оправдание”, каза Василев, но отказа да коментира кой е разпоредил ареста да бъде извършен по този унизителен начин и дали разпространените кадри са съгласувани с прокуратурата. Зам.-градският прокурор обеща да понесе цялата вина върху себе си и да премълчи детайлите.

″Ръководството на прокуратурата на Република България реагира много остро. Очаквам след празниците да бъда наказан. При така стеклата се ситуация работата ми по делото е неуместна и първият ден след празниците ще си направя отвод. Още един път – искрено съжалявам за неуместната реакция”, заяви Роман Василев.

Поведението ме по време на ареста бе разкритикувано с половин уста от премиера Бойко Борисов, който заяви пред журналисти на спортно мероприятие на мотополигона край Севлиево: ″Прокурорът Роман Василев не бива да говори такива неща, защото той е господар на всичко, което се случва - от ареста до искането на мярка″. След което продължи: ″Нека не бъдем толкова състрадателни към хора, които са нанесли огромни щети на държавата″..

Адвокат Васил Василев обаче обяви, че ще сезира ВСС и главния прокурор за поведението на Роман Василев при задържането на клиента му за евентуално търсене на наказателна отговорност.

″Единственото, което можем да кажем за извинението му е, че сме го чули, но то няма да ни спре да продължим да защитаваме правата на клиентите си”.

Ден по-рано адвокат Михаил Екимджиев коментира по БНР, че в арестите първо на председателя на Общинския съвет във Варна Борислав Гуцанов, извършено в сряда, и последвалия ден по-късно арест на Николай Цонев има съвсем откровено превишаване на правомощия от страна на полиция и на прокуратура.

Във връзка с излъчените кадри от ареста на Николай Цонев адвокат Емикиджиев каза, че се чуват команди ″на колене, ти си престъпник”, като това вече съдържа едно много по-тежко престъпление, защото това, направено пред камера, в репортаж, който след това се разпространява по медиите, това вече съдържа данни за едно унизително отношение по смисъла на член 3 от Европейската конвенция за правата на човека.

Екимджиев допълни още, че освен презумпцията за невиновност, в случая е нарушено правото на личен живот и забраната за нечовешко и унизително отношение.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?