Съдът остави в ареста похитителите на британеца

Софийският апелативен съд остави в ареста двамата похитители на британския гражданин от кипърски произход Кристоу Фанос.

Али Дени, Атанас Галчев и Хари Милковски отвлякоха британския гражданин в края на декември миналата година и поискаха откуп от 44 хиляди британски лири. При престрелка при освобождаването на Фанос, на място загина Хари Милковски, а Али Дени и Атанас Галчев бяха задържани.

В сряда апелативният съд потвърди определението на Софийския окръжен съд от 23 декември 2005 г, с което на обвиняемите бе наложена най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража”.

Според мотивите за решението, и за двамата може да бъде направено обоснованото предположение, че са извършители на престъпление с висока степен на обществена опасност. И срещу двамата има наказателни производства за наркотици и грабеж, сочи справка на Националната следствена служба.

Адвокатът на Али Дени заяви, че подзащитният му трябва да бъде освободен от ареста и да му бъде наложена по-лека мярка, тъй като е с инвалидност 51% и е с протеза на десния крак. Друга причина била, че има 3-месечно дете.

Според защитата на Атанас Галчев, той е бил задържан на 1,5 км. от къщата, в която е бил изтезаван британският гражданин Кристоу Фанос. Освен това Галчев е бил само шофьор и не е знаел за какво става въпрос.

Съдът посочи, че въпреки че е задържан далеч от местопрестъплението, от показанията на заложника и разпознаването, е ясно, че също е сред извършителите.

Мярката не подлежи на обжалване.

Споделяне

Още от България