Съдът остави в ареста трима души за побоя на Околовръстното шосе

Четвъртият задържан изобщо не е бил разпознат от пострадалите

Най-активният в клипа от побоя Христо Христов. Снимка: БГНЕС

Софийският районен съд (СРС) остави за постоянно в ареста трима от четиримата задържани за побоя на Васко Наумов и съпругата му Мария на Околовръстното шосе в София в сряда. Мярката обаче не е окончателна и подлежи на обжалване пред апелативния съд.

Магистратите приеха, че има достатъчно данни за вината на Христо Христов, Александър Гечев и Георги Близнаков, както и че е налице опасност да извършат друго престъпление, ако бъдат освободени.

Това свое заключение СРС мотивира с начина на извършване на побоя – с метални палки, посред бял ден и на публично място, "което представлява грубо незачитане на човешката личност и обществения ред". Освен това Гечев е с условна присъда, а Близнаков е осъден в началото на т.г. за неплащане на детска издръжка. Само Христов е с чисто съдебно минало – за него прокуратурата посочи единствено наличието на криминални регистрации.

Основната теза на адвоката им Мариана Тодорова бе, че обвинението се крепи само на показанията на пострадалия Наумов, както и че заради липсата на други свидетели, не е ясно дали изобщо е извършено хулиганство. По делото обаче е приложен и видеозаписът от побоя, на който предстои да бъде направена експертиза. Освен това съдът прие, че тъй като инцидентът е станал на оживено място през деня, има реална възможност разследващите да намерят множество очевидци.

Обвиненията срещу четвъртия задържан Мартин Марков бяха свалени от прокуратурата, тъй като нито един от двамата пострадали не го е разпознал като участник в побоя. Христов, Гечев и Близнаков пък ще отговарят за квалифицирано хулиганство и нанасяне на средна телесна повреда по хулигански подбуди. За това престъпление Наказателният кодекс предвижда от 2 до 10 години затвор.

Нападателите се предали доброволно в полицията

Противно на хвалбите на главния секретар на МВР Георги Костов, че подчинените му бързо са успели да намерят и задържат заподозрените, по време на заседанието на районния съд в петък вечерта стана ясно, че всъщност те сами са се явили в полицията, след като са били призовани по телефона.

Както е известно, 30-годишният Васко Наумов беше зверски пребит с метални палки, след като бе подал сигнал с клаксона на колата си заради засичане на пътя от страна на нападателите му. При побоя на пострадалия бяха избити три предни зъба и причинени наранявания по лицето и едната ръка. Съпругата му Мария също отнесе удари, но за щастие пострада значително по-леко. Случаят предизвика огромно обществено недоволство благодарение на клипа, заснет по време на побоя от жената, който масово бе разпространен в социалните мрежи.

Това провокира и реакцията на главния прокурор Сотир Цацаров, който свика в петък извънредно заседание с ръководството на МВР. След него обяви, че силовото ведомство подема кампания за "натиск, фактически, административен по реда на Закона за МВР и съответни нормативни ограничения с цел фактическата охрана, която на практика демонстрира беззаконие и безнаказаност, да бъде притисната и ликвидирана".

Идеята за респектиране на частните охранители бе обяснена с обстоятелството, че задържаните се оказаха нелицензирани гардове на Ивайло Борисов-Ториното, подсъдим по две дела срещу организирани престъпни групи, разпространяващи дрога. По едното като лидер на наркобандата е обвинен Златомир Иванов-Баретата.

Ивайло Борисов пък коментира случая пред бТВ, обвинявайки пребития Васко Наумов, че сам бил предизвикал побоя, защото оцелил с пластмасова бутилка колата на гардовете в движение, а след това слязъл с телескопична палка, която те му изтръгнали от ръката. В телевизионното си интервю Ториното първо твърдеше, че изобщо не е гледал клипа от инцидента и не знае дали охранителите му са нанасяли удари по двамата съпрузи, а след това се възмущаваше защо никой не обръщал внимание, че в края на видеото се чува как жената псува биячите.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?