Съдът остави в ареста трима от задържаните в “Красна поляна”

Софийският районен съд (СРС) реши в сряда да остави в ареста трите момчета на по 20 години, които бяха обвинени, че са пребили ром на 12 август в квартал “Красна поляна”. Според СРС за Любин Димитров, Георги Митрев и Хилал Исак има достатъчно данни, че са извършили престъплението, което е с висока степен на обществена опасност.

За четвъртия задържан Иван Цанков (16 г.) беше наложен надзор от Детската педагогическа стая, защото, според прокуратурата, е действал под влиянието на пълнолетните си приятели.

И четиримата са обвинени в хулиганство, а 16-годишният Цанков и за нанасяне на средна телесна повреда. В началото на съдебното заседание защитниците на четиримата обвиняеми поискаха от съдията делото да се гледа при закрити врати, защото “случаят вече е излязъл извън нормалното съдебно производство и е преекспониран в медиите”, а има и непълнолетен участник.

Прокурорът Куман Куманов оспори тези аргументи като посочи, че обществото очаквало информация и адекватни навременни действия от страна на органите на реда. Съдът не намери искането на адвокатите на обвиняемите за основателно и заяви, че публичният процес не би могъл да бъде несправедлив.

Има и големи разминавания между версиите на обвинението и защитата. Адвокатите твърдят, че задържаните са били нападнати от 15-20 души. От друга страна прокурорът заяви, че има 12 свидетели за хулиганските прояви на четиримата.

Защитата твърдеше, че не може да бъде установено кой е виновен за инцидентите, тъй като в този район на “Красна поляна” е тъмно.

Според адвокатите задържането на младежите е заради “други цели”. Адвокатът на Цанков заяви и че неговият подзащитен е разпитван през нощта и без адвокат, което е процесуално нарушение. Медицинският документ, с който е удостоверено, че пострадалият ром Гошо е със счупена челюст, бил издаден два дни след побоя.

Споделяне

Още от България