Съдът остави в ареста всички обвиняеми за побоя в Асеновград

Районният съд в Асеновград остави в ареста и деветимата обвиняеми за побоищата в града, които се случиха в понеделник. Става дума за боя между млади гребци и роми на язовир "40-те извора" и последвалото меле пред болницата в Асеновград, в който участваха родини на сбилите се до водоема. Накрая в ареста попаднаха само роми.

Съдът прецени, че обвиняемите трябва да останат под стража, тъй като има опасност да се укрият или да извършат друго престъпления. Съдията, гледал мярката за неотклонение, обяви, че в побоя има и още участници, които тепърва трябва да се открият от полицията. Решението за задържане под стража може да се обжалва пред Пловдивския окръжен съд.

Според обвинението боят е започнал от тренировка на кануистите и каякарите от детско-юношеската школа на "Асеновец", при която плажуващи наблизо роми започват да се подиграват на състезатели, чиято лодка се обръща във водата. Последвали са остри реплики, псувни и обиди, което е прераснало в замеряне с камъни и сбиване. Твърди, че ромите атакували гребците с мотики и колове.

Ранени са били трима от гребците и едно от ромските деца. Битката е продължила по-късно пред болницата в Асеновград, но вече с участието на роднините на двете враждуващи групи. Общият резултат е седем души в болница, от които един със счупена китка, а друг със счупени две ребра.

Версията на арестуваните роми е напълно различна. Те твърдят, че са видели как кану с две момичета се обръща и едното потъва във водата. Според няколко обвиняеми, те предложили помощ. Тогава, твърдят те, дошли гребците и започнали да ги бият с лопати. Единият от обвиняемите - Васил Иванов, е бил с пукната глава и се е наложило да я шият. Другият обвиняем Ангел Михайлов е загубил съзнание заради нанесените му удари.

Арестуваните обясняват, че състоянието на Михайлов е провокирало и инцидента около болницата, тъй като той е бил съпроводен до там от голяма част от приятелите и роднините му. Из махалата е плъзнал слух, че има убито момче, което също нажежило обстановката. Според задържаните пред болницата нищо не се е случило.

Четирима от арестуваните вече са имали проблеми с правосъдието. Те са с условни присъди и глоби. Най-сериозен проблем има Стефан Димитров, който е сред обвиняемите по делото за разпространение на радикален ислям в Пазарджик. Деветимата бяха докарани от следствения арест в Пловдив с маски на лицата, което бе обяснено с епидемия от морбили в пловдивския затвор.

Напрежението в града не стихва. В четвъртък вечерта няколко хиляди души се събраха на втори пореден протест с искане за сурови наказания за побойниците. Стигна се и до сблъсъци с полицията, защото протестиращите се опитаха да щурмуват ромската махала, където живеят заподозряните за побоя. Няколко протестиращи в четвъртък се оплакаха от полицейски насилие. Те твърдят, че са били били удряни с палки от служители на жандармерията.

Директорът на Областната дирекция на МВРв Пловдив комисар Атанас Илков отрече да е упражнявано насилие от униформени върху протестиращи.

"Не съм установил подобни инциденти. Отговорно заявявам, че няма бити граждани",каза Илков, цитиран от Нова телевизия. По думите му е имало група хора, които се опитвали да провокират полицаите. Двама от тях били предупредени с протокол и освободени.

След тези събития започнаха граждански протести, а в четвъртък централната власт заплаши ромите с масирани проверки и дори изселване на хора без адресни регистрации. Протестите в Асеновград продължават и в петък вечер. Най-големият ще е в неделя, когато се очаква да се включат и футболни фенове от София и Пловдив.

Споделяне

Още по темата

Още от България