Съдът остави в ареста задържаните за убийството на Рибаков

Състав на Софийски градски съд с председател съдия Блага Иванова днес наложи мярка за неотклонение "задържане под стража" на Серафим Антонов и Росен Митровски. Серафим Антонов беше задържан от полицията миналия петък в квартал "Симеоново" заедно с още шест души.

Двамата са обвинени за убийството на българския гражданин от молдовски произход Степан Рибаков, който беше застрелян на 8 март 2003 г. на бул. "Симеоновско шосе" ден след разстреля на Илия Павлов.

Кръв от Серафим Антонов е била намерена в червения "Сеат Толедо", който бе опожарен до 22 -а поликлиника в столичния жк "Младост". ДНК експертиза, направена след ареста му в петък, е потвърдила, че кръвта в автомобила е негова, пише "24 часа".

Според неназовани източници от МВР Антонов и стрелялият по наркодилъра Илиян Варсанов Георги Нацов са част от наказателна бригада, командвана от мъж с нацистки прякор, която пък работела за хора от вече бивша силова групировка. Много от арестуваните били обвързани с убития преди време на о. Аруба наркобос Поли Пантев. Серафим Антонов е подозиран и за съучастник в разстрела на президента на MG Илия Павлов. Предполага се, че групата е подпомагала убиеца на Павлов с автомобил и други технически средства.

Митровски има повдигнато обвинение и за притежание на наркотици. По време на претърсването на жилището, което е обитавал полицията е открила около 0,52 грама кокаин. В мотивите си съдът посочи, че има опасност двамата да се укрият и да извършат друго престъпление, както и че извършеното от тях престъпление е тежко, умишлено, с висока обществена опасност.

По-рано във вторник със същия мотив друг съдебен състав с председател съдия Спас Иванчевс наложи мярка за неотклонение "задържане под стража" и на братята Матей и Пламен Андрееви.

Братята Андрееви са обвинени за държане и съхраняване на наркотици, както и на оръжие. В дома им в кв. "Банишора" са открити близо килограм хероин, килограм и 300 гр марихуана, 690 гр амфетамин, автомат Калашников, пуша "Дауер" с оптически мерник, няколко броя пистолети и муниции, съобщи Дарик радио. Според прокуратурата става въпрос за над 1300 грама марихуана, 960 грама хероин и 590 грама амфетамини.

Апартаментът, където е открита дрогата, е бил нает от Матей, но двамата братя са живели продължително там. Иначе по адресна регистрация Матей се води на улица "Паренсов" в столицата, Пламен, по лична карта в кв. "Сухата река", а пред съда той заяви, че от една година живее във великотърновското село Леденика.

Заради тежките умишлени престъпления, които представляват висока степен на обществена опасност прокуратурата поиска да им се наложи най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража". При обиска в жилището се е намирал Пламен. Служебните адвокати на двамата братя посочиха, че протоколите от обиска не са утвърдени от съдия.

Съдията прецени, че съществува реална опасност двамата да се укрият или извършат ново престъпление, тъй като не живеят на посочените от тях адреси и им наложи арест. Определението подлежи на незабавно изпълнение, независимо от обжалването. Решението на градския съд може да се обжалва пред Софийския апелативен съд.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: