Съдът остави в сила поскъпването на винетките

Снимка: БГНЕС

Върховният административен съд (ВАС) остави в сила увеличението на цените на винетките. влязло в сила от 1 януари 2016 г. В съобщението на съда се уточнява, че решението е подписано с особено мнение от докладчика по казуса - Светослав Славов. Останалите четирима съдии са били единодушни, че увеличението е направено законно.

Актът още не е достъпен, защото се заличават личните данни от него.

От съобщението на съда се разбира, че основният аргумент на съдебния състав е, че проектът за постановлението на Министерския съвет не е трябвало да бъде подложено на обществено обсъждане в срок от 14 дни.

"Действаща към момента на издаване на постановлението разпоредба изисква преди внасянето на проект на нормативен акт съставителят да го публикува на интернет страницата на съответната институция, заедно с мотивите, съответно доклада, като на заинтересованите лица се предоставя най-малко 14 дневен срок за предложения и становища по проекта. Тази разпоредба не съдържа в себе си задължение за доказателства за обществено обсъждане, а само такива, осигуряващи възможност за предложения и становища, за разлика от новата редакция на Закона за нормативните актове, където обществените консултации са задължителна част от процедурата по изработване на проект“, се казва съдебното решение.

На 15 юли миналата година тричленен състав на ВАС обяви поскъпването на винетките за незаконно. Тезата беше застъпена и от прокуратурата. Първата инстанция уважи изцяло аргументите на жалбоподателите, че няма никакви доказателства, че актът е приет 14 дни след публикуването му заедно с мотивите. Те казваха, че това е задължително по закон. Сега се оказва, че не е толкова задължително.

Вторият аргумент на жалбоподателите беше, че поскъпването е необосновано. Гражданите и прокуратурата припомнят, че целта на правителството е да събира 300 милиона лева на година от винетките. В същото време държавата декларира, че има нужда от 600 милиона лева за инвестиции в инфраструктура. Това прави новата цена напълно необяснима, казваха жалбоподателите.

Компютърната експертиза по делото за пред първата инстанция не успя да открие доказателства, че проектът за новите цени е бил качен страниците на Министерския съвет или на регионалното министерство (МРРБ) 14 дни преди вземането на решението.

Интересно в случая е, че още преди вземането на решението за запазването на цените, Агенция "Пътна инфрастуктура" (АПИ) обяви, че съдът няма как да отмени новите цени.

"За АПИ не съществува хипотеза новата цена на винетките да бъде обявена за незаконна. Такава хипотеза не съществува по простата причина, че правилата са спазени. Направили сме всичко, както е по закон, и сме спазили процедурите, за да може да бъде обявена новата цена на винетките", обясни тогавашният шеф на АПИ Лазар Лазаров през юни 2016 година.

Правителственото постановление за винетките бе издадено на 17 ноември 2015 година и с него бе изменена тарифата за таксите, които се събират от Агенция "Пътна инфраструктура". Цената на винетките за леките автомобили се увеличи от 67 на 97 лв..

Споделяне

Още от Бизнес