Съдът остави в сила забраната Чорни да живее в България

Софийският градски съд (СГС) е отхвърлил жалбата на израелския гражданин Майкъл Чорни срещу заповедта на Националната служба "Сигурност" (НСС), с която се отнема правото му на пребиваване в Република България за срок от 10 години. Заповедта бе издадена през август 2000 г. от бившия шеф на контраразузнаването в МВР ген. Атанас Атанасов с мотив, че бизнесменът представлява заплаха за националната сигурност.

Съдът приел за неоснователна жалбата и я отхвърли, защото от данните по делото, представените в съдебни заседания писмени доказателства и становищата на страните, е констатирал, че не са допуснати посочените от жалбоподателя нарушения на Закона за чужденците и Закона за административното производство.

Също вчера във Върховния административен съд имаше закрито заседание по друго дело, свързано обаче с обжалваната забрана за Чорни само да влиза в страната. То бе образувано по протест на Софийската градска прокуратура и по касационна жалба на НСС срещу решението на Софийски градски съд. В края на май СГС обяви за нищожна заповедта, с която на Чорни бе наложена административна мярка "отказ за влизане в страната".

Според адвоката на Чорни - Тодор Батков, по времето, когато е издадена заповедта срещу Чорни, в закона за чужденците нямало предвидена административна санкция "забрана за влизане в страната". Адвокатът посочи, че заповедта била подписана от директора Атанасов в ден, когато той е бил в отпуск и негов заместник е бил упълномощен да изпълнява функциите му. Атанасов отговори, че заповедта е законна и е без значение дали той е бил в отпуск или не.

Батков припомни старите си обвинения, че през 1999 г. вицепремиер от кабинета "Костов" е поискал 34 процента от Мобилтел даром, за да не бъде изгонен Чорни. Според него бизнесменът е бил обявен за персона нон грата в изпълнение на правителствено нареждане.

Тодор Батков беше категоричен, че клиентът му няма никакво намерение да се завръща в България, дори заповедта на МВР да бъде отменена. Според него Чорни е "задраскал" страната ни от картата на своите инвестиции и просто настоява за публична реабилитация.

Покрай делото през май, от МВР неднократно заявиха, че отношението към бизнесмена не се е променило и той продължава да бъде заплаха за националната сигурност на страната. МВР-шефовете се заканиха, че ако ВАС потвърди нищожността на заповедта срещу Чорни, те ще издадат повторно подобна забрана. Посланикът на САЩ Джеймс Пардю изтъкна също, че изцялото в ръцете на правителството е да реши дали ще пусне или не в държавата Чорни.

До месец ВАС трябва да излезе с решение по казуса за санкцията "забрана за влизане в страната".

Няма значение какво ще реши ВАС, Чорни не може да пребивава в страната и това е истинското основание на заповедта, която аз съм подписал, заяви пред mediapool.bg ген. Атанасов. Той бе категоричен, че сред наложените от НСС санкции не е имало текст, с който на Чорни да му е забранено и "влизане в страната". Няма две заповеди с две отделни санкции, втора заповед бе издадена заради първоначално сгрешеното име, каза още Атанасов.

След като Софийски градски съд вчера е потвърдил, че Чорни не може да пребивава постоянно в България, няма как той дори и да пресича българската граница, смята о.з. генералът. Той е категоричен, че заповедта на НСС е била "перфектна".

Бившият шеф на НСС нарече престъпление издаването на допуск до класифицирана информация за адвоката на Чорни-Тодор Батков. Той получи сертификат от сегашния директор на НСС ген. Иван Чобанов, за да се запознае с материалите срещу своя клиент и да подготви защитата му. По делото има имало 18 страници с конкретна информация защо бизнесменът представлява заплаха за националната сигурност, каза днес Атанасов. Той отбеляза, че там "фигурират и източниците на информацията срещу Чорни и единият от тях вече не е между живите". "Той беше убит след като се запознаха с материалите по делото.", заяви Атанасов. Генералът отказа да съобщи името на агента и не потвърди дали става дума за застреляния през юни бизнесмен Тодор Толев, който е имал съвместен бизнес с Чорни.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?