Съдът остави за постоянно в ареста мъжа, внесъл комбайна с 67 кг кокаин

Русенският окръжен съд наложи постоянен арест на 31-годишния пловдивчанин Николай Н., който беше задържан по случая с пратката от 67 кг кокаин, заловена от митничарите на пристанище "Изток" в Русе на 5 май, предаде БНР.

Окръжният прокурор на Русе Огнян Басарболиев е повдигнал срещу него три обвинения - за придобиване и държане на наркотично вещество в особено големи размери, за контрабанда на наркотик във Варна, което предвижда от 15 до 20 години затвор, и за приготовление за контрабанда.

Според адвоката на Николай Н. Венцислав Великов обвинението се крепи само на показанията на двама свидетели - бившият управител на фирма ADS И. Б. и настоящият управител А.С.

Именно тази фирма е закупила комбайна от Аржентина. Двамата обяснили, че Николов им давал парите за закупуване на комбайна, той им плащал и заплатите. Първият напуснал, тъй като решил, че има нещо съмнително, а сегашният бил с нисък социален статус.

Според обвинението двамата са управлявали фирмата само фиктивно.

В съда стана ясно, че закупеният от аржентинската столица Буенос Айрес комбайн, в който беше открит кокаинът, е втори. Първият е бил купен през март миналата година, но за него няма данни да е имало нещо нередно.

Според адвокат Великов "никъде по документите няма подпис от Николай Н.. Банковите преводи за комбайна също не са направени от него. По думите му само може да се предполага, че кокаинът е качен в аржентинската столица, както и че е извършена контрабанда във Варна.

В съда уточниха, че срещу Николай Н. има по-старо обвинение за измама в особено големи размери, но досега той не е осъждан.

Николай Н. е управител на четири фирми в Пловдив.

Пред съда окръжният прокурор заяви, че на 28 и 29 март корабът, на който е бил качен комбайнът, е бил в Антверпен. В същото време Николай Н. е подготвял транспортирането му от Русе до Ротердам. Басарболиев обясни, че разстоянието между Антверпен и Ротердам е 80 км, а пратката е минала по заобиколен маршрут през Истанбул за Варна до Русе, за да стигне отново в Холандия, което е целенасочено.

В началото на заседанието адвокат Великов поиска делото да се гледа във Варненския окръжен съд, като се позова на текст от НПК, който казва, че съдът, който трябва да разглежда делото, е този, където е извършено по-тежкото престъпление. Съдът отхвърли искането като неоснователно.

Решението на Окръжния съд в Русе може да се обжалва пред Великотърновския апелативен съд в тридневен срок.

Споделяне

Още от България