Съдът оставя Доган без био краставици в летния сарай

Летния сарай, снимка БГНЕС

Бургаският административен съд е потвърдил заповедта на общината за събаряне на оранжерията в летния сарай на Ахмед Доган в парк Росенец, научи Мediapool. За парника се разбра по време на гражданските протести, започнали след дебаркирането на Христо Иванов с гумена лодка на плажа до имението. Тогава той бе изблъскан незаконно от държавния плаж от гардове, за които после се разбра, че са служители на НСО.

Акцията на Иванов предизвика многохилядни протести в София и около летния сарай, стигна се и до сблъсъци с полицията през юли м.г..

Месец по-късно Община Бургас най-после се активизира и направи проверка на законността на резиденцията. Тогава се оказа, че за част от построените обекти няма документи. Специално оранжерията, в която Доган отглеждал био краставици и домати, няма строителни книжа и инвестиционен проект.

Заповедта на общината за събарянето на обекта очаквано бе обжалвана от фирмата "Хермес солар", която се води формален собственик на сарая.

От делото става ясно, че преди шест години фирмата е подала уведомително писмо до общината, че ще изгради оранжерия с площ до 200 кв.м, за което не се изискват специални документи. През август м.г. служителите на общината обаче откриват, че оранжерията всъщност е 500 кв.м, което попада в категорията за сградата V категория. За такива обекти са нужни инвестиционен проект и строителни разрешителни. Издадена е заповед за събаряне за сметка на собственика – "Хермес солар".

Фирмата обжалва заповедта пред Бургаския административен съд. Вещото лице по делото установява, че става дума не за една оранжерия, а за три, които са свързани една с друга. Общата им площ е 912 кв.м., което е почти един декар. Експертът казва, че кострукцията на парници може да се демонтира, а бетонните основи са плитки и могат да бъдат махнати без остатък. Поради това експертизата сочи, че парникът изглежда като преместваем обект.

Съдия Веселин Белев не приема довода на вещото лице, че оранжерията прилича на преместваем обект, но кредитира по делото останалите данни в експертизата.

"За издаване на разрешение за строеж на оранжерия над 200 кв.м. е бил необходим и одобрен инвестиционен проект, какъвто в настоящия случай не е представен. Ето защо съдът приема, че за извършеното строителство е било налице изискване за одобрение на инвестиционен проект и издаване на разрешение за строеж и доколкото такива липсват, то строежът се явява незаконен съобразно нормата на чл.225 ал.2 т.2 от Закона за устройство на територията", пише в решението на Бургаския административен съд.

Решението на съда се обжалва пред Върховния административен съд

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?