Съдът оставя засега чекирането с пръст в болниците

До окончателното произнасяне на ВАС приемът в лечебните заведения ще продължи да е с отпечатъци

Снимка: БГНЕС

Системата за пръстова идентификация в болниците остава да действа до окончателното произнасяне на съда за нейната легитимност. Това става ясно от определение на петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС), с което се отменя решението на по-долната инстанция. През ноември тричленен състав на съда обяви за нищожни текстовете от наредба на здравното министерство, регламентиращи чекирането с пръст при прием и изписване от болница и спря действието на разпоредбата до окончателното произнасяне.

Сега петчленният състав обаче решава, че системата за пръстова идентификация може да продължи да действа, докато съдът се произнесе окончателно по легитимността ѝ.

В мотивите си петчленният състав посочва, че “не е налице ограничаване правото на болните пациенти да имат достъп до лечение и профилактика, нито жалбоподателят сочи реални вреди или настъпването на бъдещи такива за пациентите, които дори да не са материални вреди, не биха могли да бъдат компенсирани по някакъв начин в последствие след отмяната на акта“.

“Не се касае за заплащане на лечение, или до пациенти, чието здравословно състояние е подложено на риск в резултат на изпълнението на оспорения текст, поради което не може да бъде обоснована хипотезата, че вредите за тях от действието на акта ще са необратими и непоправими“, посочва съдът.

Целта на т. нар. “пръстов отпечатък“ беше да повиши контрола над изразходването на парите от здравни вноски, като гарантира, че се плаща само за реално присъстващи в болницата пациенти. Още при самото ѝ лансиране тя беше приета с огромна съпротива от пациенти, болници и политически партии с обвиненията, че чекирането с пръст е унизително за пациента и вменява на лекарите и болниците, че са престъпници.

Освен това мярката беше прокарана по изключително спорен начин чрез неясен текст през наредба на здравното министерство, заради което беше оспорена в съда от Центъра за защита правата в здравеопазването и Сдружението на частните болници.

Системата беше въведена като официален вход в болниците на 1 ноември миналата година, като НЗОК твърди, че след въвеждането ѝ разходите за болнична помощ са намалели, но данните са спорни, тъй като спрямо същия период на миналата година разходите са по-високи.

За разработването на системата НЗОК плати на спечелилия поръчката консорциум “Стемо Гама Консулт" 477 000 лева с ДДС, а болниците бяха задължени да си купят за своя сметка чекиращите устройства на стойност 286.80 лева всяко. По-големите болници бяха принудени да купят между 50 и 80 устройства, за да посрещнат обичайния поток от пациенти.

Все още не е ясно дали новото ръководство на здравното министерство ще остави системата за пръстова идентификация или ще реши да я отмени с наредба.

Споделяне

Още по темата

Още от България